Wykonanie
Ciasto ucierane ze
śliwkami to szybki i prosty w wykonaniu wypiek idealny w okresie, gdy w ogrodach dojrzewają
owoce, a w sklepach ciągle w sprzedaży są
maliny,
śliwki,
porzeczki,
jagody czy inne sezonowe specjały. Każde z tych
owoców będą pasować do poniższego przepisu i można je wykorzystać zamiast
śliwek, pamiętając jedynie, że bardziej kwaśne
owoce mogą potrzebować większej ilości
cukru w cieście i odwrotnie - te słodsze pozwolą na "odchudzenie" wypieku ze zbędnej jego ilości.Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 24x24cm.
Składniki:350g
mąki pszennej100g
cukru20 dag
masła lub
margaryny4
jajka2 łyżeczki (8g)
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru wanilinowego450g
śliwekWykonanie:-
masło lub
margarynę stopić, ostudzić-
jajka utrzeć z
cukrami, dodawać stopniowo przesianą z
proszkiem do pieczenia mąkę oraz
płynny tłuszcz, miksować do połączenia się składników-
śliwki umyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki- ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, na wierzchu ułożyć gęsto obok siebie połówki
śliwek skórką do
spodu, lekko wcisnąć je w ciasto- piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka (50-60 minut)