Wykonanie

Klejące, aromatyczne i proste zimowe ciasto z
pomarańczami w
syropie. Odwrócone - plasterki
pomarańczy układamy na dnie formy, na nie przelewamy ciasto na bazie
zsiadłego mleka, po upieczeniu nasączamy pozostałym
syropem pomarańczowym i przekładamy na paterę układając ciasto
spodem do góry. Do wykonania ciasta nie potrzeba nawet miksera, polecam!Składniki na
pomarańcze w
syropie:2 - 3 sztuki średniej wielkości
pomarańczy150 g
cukru100 ml
wodyPomarańcze wyszorować i wyparzyć. Pokroić w grube plasterki - będziemy potrzebować tyle plasterków, by przykryć nimi dno 23 cm tortownicy.W płaskim i szerokim garnuszku lub na stalowej patelni zagotować
wodę z
cukrem. Gotować, do momentu rozpuszczenia się
cukru, wymieszać. Na
wodę z
cukrem wyłożyć plasterki
pomarańczy. Gotować, na małej mocy palnika, przez około 12-15 minut. Przez ten czas skórka
pomarańczy zmięknie a z
wody z
cukrem powstanie pyszny
pomarańczowy syrop.Składniki na ciasto:185 g
kefiru lub
zsiadłego mleka110 g
masła, roztopionego3 duże
jajkaświeżo otarta skórka z 1
pomarańczy220 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej160 g drobnego
cukru do wypiekówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać
kefir z roztopionym i lekko przestudzonym
masłem. Dodać
jajka,
cukier, skórkę z
pomarańczy i roztrzepać rózgą kuchenną.Do składników mokrych dodać przesianą
mąkę pszenną z
sodą oczyszczoną. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie poukładać plasterki
pomarańczy w
syropie, jeden przy drugim. Na nie przelać ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto uwolnić z foremki.
Ostrym nożem w piłką odciąć 'górkę' (ciasto z nią urośnie, ale nie będzie nam potrzebna), następnie samo ciasto ponakłuwać patyczkiem. Pozostały
syrop pomarańczowy delikatnie wylewać na gorące ciasto (zachować 2 łyżki
syropu), pozostawić do wystudzenia i nasączenia.Po wystudzeniu ciasto przełożyć na paterę dnem do góry. 2 łyżkami
syropu polać ciasto, by powierzchnia
pomarańczy pozostała błyszcząca.Smacznego :-).