Wykonanie
26 czerwca 2014
Przepyszna, lekka
sałatka z aksamitnym
serem pleśniowym (płynnym w środku i przypieczonym z wierzchu). Cudownym dopełnieniem są słodkie, aromatyczne
pomidorki i sos vinegrette.
SAŁATKA Z GRILLOWANYM
SEREM PLEŚNIOWYMSkładniki (4 porcje):
sałatka125 g
rukoli150 g
pomidorków koktajlowychkilka gałązek świeżego
tymianku4
serki camembert4 ząbki
czosnku4 gałązki
rozmarynu6 łyżek
oliwy z oliweksólpieprzsos vinegrette1 łyżka
octu winnego3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
musztardy francuskiej
sól,
pieprz do smaku
Pomidorki myjemy, kroimy na połówki i umieszczamy na tacce aluminiowej (takiej na grilla). Polewamy je dwoma łyżkami
oliwy z oliwek, oprószamy
pieprzem i mieszamy razem z gałązkami
tymianku. Grillujemy całość do czasu, aż
pomidorki ładnie się zarumienią. Ja robiłam to w piekarniku ze względu na brak miejsca na grillu (chłopcy ustalili, że
sałatka to chyba na deser i wygospodarowali mi tylko część grilla na moje
serki...gdzieś
między kiełbachą, a
boczkiem).Ząbki
czosnku obieramy i kroimy w plasterki.
Serki pleśniowe oprószamy
solą i
pieprzem. Dekorujemy je gałązkami
rozmarynu oraz
czosnkiem i polewamy
oliwą z oliwek. Każdy
ser osobno owijamy najpierw pergaminem, a następnie folią aluminiową. Grillujemy
sery 15 - 20 minut.W małym słoiczku umieszczamy
ocet,
oliwę,
musztardę i
przyprawy. Zamykamy naczynie i potrząsamy nim przez chwilę.
Rukolę myjemy i osuszamy. Układamy ją na talerzu. Wykładamy
pomidorki i
ser. Całość polewamy sosem.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.