ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM PLEŚNIOWYM

SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM PLEŚNIOWYM

nazwa

Wykonanie

26 czerwca 2014
Przepyszna, lekka sałatka z aksamitnym serem pleśniowym (płynnym w środku i przypieczonym z wierzchu). Cudownym dopełnieniem są słodkie, aromatyczne pomidorki i sos vinegrette.
SAŁATKA Z GRILLOWANYM SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki (4 porcje):
sałatka
125 g rukoli
150 g pomidorków koktajlowych
kilka gałązek świeżego tymianku
4 serki camembert
4 ząbki czosnku
4 gałązki rozmarynu
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
sos vinegrette
1 łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy francuskiej
sól, pieprz do smaku
Pomidorki myjemy, kroimy na połówki i umieszczamy na tacce aluminiowej (takiej na grilla). Polewamy je dwoma łyżkami oliwy z oliwek, oprószamy pieprzem i mieszamy razem z gałązkami tymianku. Grillujemy całość do czasu, aż pomidorki ładnie się zarumienią. Ja robiłam to w piekarniku ze względu na brak miejsca na grillu (chłopcy ustalili, że sałatka to chyba na deser i wygospodarowali mi tylko część grilla na moje serki...gdzieś między kiełbachą, a boczkiem).
Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki.
Serki pleśniowe oprószamy solą i pieprzem. Dekorujemy je gałązkami rozmarynu oraz czosnkiem i polewamy oliwą z oliwek. Każdy ser osobno owijamy najpierw pergaminem, a następnie folią aluminiową. Grillujemy sery 15 - 20 minut.
W małym słoiczku umieszczamy ocet, oliwę, musztardę i przyprawy. Zamykamy naczynie i potrząsamy nim przez chwilę.
Rukolę myjemy i osuszamy. Układamy ją na talerzu. Wykładamy pomidorki i ser. Całość polewamy sosem.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/06/saatka-z-grillowanym-serem-plesniowym.html