Wykonanie
Uwielbiam
rabarbar, bo rozpoczyna rozkoszny sezon ciast
owocowych. Poza tym jest niezwykle smaczny (kwaśny, wyrazisty), zdrowy i elastyczny (pasuje zarówno do kompotu,
dżemu, deseru, czy obiadu). Mocno wpisuje się w smaki dzieciństwa - nic nie przebije laski
rabarbaru, zerwanej w ogródku, maczanej w cukrze.Składniki (12 muffinków):2 laski
rabarbaru150 g
cukru2 łyżeczki
oleju1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 szklanki
mleka1 szklanka
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaponadto
cukier puderRabarbar myjemy dokładnie, obieramy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy go w drobną kostkę. W misce mieszamy
cukier,
olej, roztrzepane
jajko i ekstrakt
waniliowy. Dodajemy
mleko, przesianą przez sito
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Całość mieszamy dokładnie. Dodajemy
owoce i ponownie łączymy wszystkie składniki. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek (każdą wypełniamy do 2/3 wysokości).
Ciastka pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po wystudzeniu każdą muffinkę oprószamy
cukrem pudrem.