ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKI Z SERKIEM LAWENDOWYM NA JOGURCIE GRECKIM

DROŻDŻÓWKI Z SERKIEM LAWENDOWYM NA JOGURCIE GRECKIM

nazwa

Wykonanie

Im bliżej lata, tym bardziej nie chce mi się nic robić. Leżałabym tylko plackiem na ogródku i przypiekała się na złoto. Zawsze wtedy lubię mieć pod ręką zmrożoną lemoniadę i coś słodkiego. Dzisiejszy ranek poświęciłam na przygotowanie drożdżówek, które spokojnie można zabrać na piknik. Nie mogę się doczekać urlopu - będę tylko jadła, opalała się, czytała książki i spała :-)
Składniki (16 drożdżówek):
ciasto
rozczyn drożdżowy
500 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 jajko
60 g masła
200 g jogurtu greckiego
nadzienie
250 g sera białego półtłustego
1/2 szklanki śmietany 30%
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru lawendowego
ponadto
1 jajko
2 łyżki mleka
Zarabiamy ciasto drożdżowe.
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
W dużej misce mieszamy przesianą przez sito mąkę, sól, cukier, jajko, rozpuszczone masło, jogurt grecki i wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut ręką, aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodziło od ręki i miski. Następnie przenosimy je do natłuszczonej olejem miski. Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Po około 1 godzinie wykładamy je na oprószony mąką blat i dzielimy na 16 placków.
Przygotowujemy nadzienie.
Ser mielimy dwukrotnie. Dodajemy do niego śmietankę, cukier, cukier waniliowy i lawendowy. Całość mieszamy dokładnie.
Każdy placek z ciasta rozciągamy. Na środek wykładamy nadzienie i zwijamy ciasto formując okrągłe drożdżówki. Wierzch każdego ciastka smarujemy jajkiem rozkłóconym z 2 łyżkami mleka.
Drożdżówki pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/05/drozdzowki-z-serkiem-lawendowym-na.html