Wykonanie

Im bliżej lata, tym bardziej nie chce mi się nic robić. Leżałabym tylko plackiem na ogródku i przypiekała się na złoto. Zawsze wtedy lubię
mieć pod ręką zmrożoną lemoniadę i coś słodkiego. Dzisiejszy ranek poświęciłam na przygotowanie drożdżówek, które spokojnie można zabrać na piknik. Nie
mogę się doczekać urlopu -
będę tylko jadła, opalała się, czytała książki i spała :-)Składniki (16 drożdżówek):ciastorozczyn
drożdżowy500 g
mąki pszennej1/4 łyżeczki
soli1 łyżka
cukru1
jajko60 g
masła200 g
jogurtu greckiegonadzienie250 g
sera białego półtłustego1/2 szklanki
śmietany 30%4 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
cukru lawendowegoponadto1
jajko2 łyżki
mlekaZarabiamy
ciasto drożdżowe.Przygotowujemy rozczyn
drożdżowy.W dużej misce mieszamy przesianą przez sito
mąkę,
sól,
cukier,
jajko, rozpuszczone
masło,
jogurt grecki i wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut ręką, aż ciasto
zrobi się jednolite i będzie odchodziło od ręki i miski. Następnie przenosimy je do natłuszczonej
olejem miski. Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.Po około 1 godzinie wykładamy je na oprószony
mąką blat i dzielimy na 16 placków.Przygotowujemy nadzienie.
Ser mielimy dwukrotnie. Dodajemy do niego
śmietankę,
cukier,
cukier waniliowy i lawendowy. Całość mieszamy dokładnie.Każdy placek z ciasta rozciągamy. Na środek wykładamy nadzienie i zwijamy ciasto formując okrągłe drożdżówki. Wierzch każdego
ciastka smarujemy
jajkiem rozkłóconym z 2 łyżkami
mleka.Drożdżówki pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.

