Wykonanie

Uwielbiam takie śniadania.Przepyszny (dzięki moim ulubionym
oliwkom), zdrowy (zawiera świeże warzywa i aromatyczną
oliwę z oliwek) i sycący (dzięki mieszance najróżniejszych mąk) chlebek, dostarczy energii na cały ranek. Strasznie zatęskniłam za wakacjami!(Zmodyfikowałam przepis pochodzący z programu "Pascal po polsku")Składniki:1 szklanka
mąki żytniej chlebowej1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej tortowej1 szklanka
wody1 łyżeczka
cukru20 g
drożdży świeżych1 łyżka
oliwy z oliwek1/2
czerwonej papryki1/2
czerwonej cebuli15
oliwek zielonych bez pestekkilka gałązek świeżego
tymiankusólponadto
oliwy aromatyzowane
Mąkę żytnią i pszenną mieszamy z łyżeczką
soli.
Wodę podgrzewamy do temperatury 35*C (powinna być letnia). Do pogrzanej
wody dodajemy
drożdże oraz łyżeczkę
cukru i mieszamy całość do rozpuszczenia. Dodajemy
oliwę.
Mąki z
solą mieszamy, stopniowo dodając
wodę z
drożdżami i
oliwą. Zarabiamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej i sprężystej konsystencji. Wyrobione ciasto oprószamy
mąką, układamy w obsypanej
mąką misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Paprykę i
cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Oliwki siekamy w talarki.
Tymianek siekamy drobno.Do wyrośniętego ciasta dodajemy warzywa i całość ponownie ugniatamy.Blat posypujemy odrobiną
mąki i obtaczamy w niej przygotowane ciasto. Wałkujemy je z dwóch stron. Gotowy placek formujemy na kształt koła. Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Układamy na niej chlebek i przykrywamy go ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50 minut. Wyrośnięte ciasto zwilżamy
wodą za pomocą pędzla (dzięki temu skórka
chleba będzie złocista).Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C na 20 minut. Upieczony
chleb kroimy na kawałeczki i zwilżamy
smakową oliwą.


