Wykonanie

To taka moja wiosenno-letnia wariacja na temat...na temat sernika. Robi się go błyskawicznie, a efekt cieszy oko i podniebienie. Pasuje idealnie do tej pogody, którą mamy za oknem - jest
słoneczny i przyjemny.Składniki:kruchy spódopakowanie (250 g)
ciasteczek zbożowych100 g
masłamasa serowa500 g
twarogu chudego1/2 szklanki
śmietany 30%1/2 szklanki
cukru pudruskórka i sok z 1
cytryny2
żółtka2 całe
jajkagalaretka z
mango1 duży, dojrzały
owoc mango3 łyżki
cukru pudru100 ml
wody1 łyżeczka
żelatynydekoracjanaturalne ombre z
mangolistki
miętyskórka z cytrynyPrzygotowujemy kruchy spód.Kruszymy
ciasteczka zbożowe. Ja zrobiłam to w malakserze, ale można
herbatniki owinąć w szmatkę i pokruszyć tłuczkiem do
mięsa.
Masło siekamy, umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w mikrofalówce. Wlewamy je do
ciastek. Całość dokładnie mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy. Naczynie umieszczamy w lodówce na godzinę.Przygotowujemy mus
serowy.
Ser mielimy trzykrotnie (sito o bardzo drobnych oczkach). Jednolitą masę mieszamy z
cukrem pudrem i
śmietaną (robimy to drewnianą łyżką bardzo delikatnie, by jej nie napowietrzać). Cały czas mieszając dodajemy rozkłócone
jajka i
żółtka, a następnie sok i
skórkę z cytryny. Masę wykładamy na mocno schłodzony spód. Tortownicę owijamy szczelnie folią aluminiową (zarówno górę, jak i dno).W głębokiej brytfance rozgrzewamy
wodę. Wkładamy do niej tortownicę. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ciasto pieczemy 40 minut, aż całkowicie się zetnie. Pod koniec wyjmujemy blaszkę z
ciastem z
wody, odwijamy folię i zostawiamy sernik jeszcze 10 minut w piekarniku. Następnie wyjmujemy go i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.Przygotowujemy
galaretkę z
mango.
Mango kroimy w kostkę. Za pomocą blendera rozcieramy
owoc na jednolitą pulpę. Mus przelewamy do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy chwilę. Dodajemy
cukier.
Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej
wody. Wlewamy ją do musu. Dodajemy pozostałą
wodę. Całość chwilkę podgrzewamy i ściągamy z ognia. Mus studzimy. Całkowicie zimny wylewamy na sernik. Ciasto schładzamy w lodówce do zestalenia. Dekorujemy je wedle uznania.



