ßßß Cookit - przepis na SERNIK Z CYTRYNĄ I MANGO

SERNIK Z CYTRYNĄ I MANGO

nazwa

Wykonanie

To taka moja wiosenno-letnia wariacja na temat...na temat sernika. Robi się go błyskawicznie, a efekt cieszy oko i podniebienie. Pasuje idealnie do tej pogody, którą mamy za oknem - jest słoneczny i przyjemny.
Składniki:
kruchy spód
opakowanie (250 g) ciasteczek zbożowych
100 g masła
masa serowa
500 g twarogu chudego
1/2 szklanki śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru
skórka i sok z 1 cytryny
2 żółtka
2 całe jajka
galaretka z mango
1 duży, dojrzały owoc mango
3 łyżki cukru pudru
100 ml wody
1 łyżeczka żelatyny
dekoracja
naturalne ombre z mango
listki mięty
skórka z cytryny
Przygotowujemy kruchy spód.
Kruszymy ciasteczka zbożowe. Ja zrobiłam to w malakserze, ale można herbatniki owinąć w szmatkę i pokruszyć tłuczkiem do mięsa. Masło siekamy, umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w mikrofalówce. Wlewamy je do ciastek. Całość dokładnie mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy. Naczynie umieszczamy w lodówce na godzinę.
Przygotowujemy mus serowy.
Ser mielimy trzykrotnie (sito o bardzo drobnych oczkach). Jednolitą masę mieszamy z cukrem pudrem i śmietaną (robimy to drewnianą łyżką bardzo delikatnie, by jej nie napowietrzać). Cały czas mieszając dodajemy rozkłócone jajka i żółtka, a następnie sok i skórkę z cytryny. Masę wykładamy na mocno schłodzony spód. Tortownicę owijamy szczelnie folią aluminiową (zarówno górę, jak i dno).
W głębokiej brytfance rozgrzewamy wodę. Wkładamy do niej tortownicę. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C. Ciasto pieczemy 40 minut, aż całkowicie się zetnie. Pod koniec wyjmujemy blaszkę z ciastem z wody, odwijamy folię i zostawiamy sernik jeszcze 10 minut w piekarniku. Następnie wyjmujemy go i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
Przygotowujemy galaretkę z mango.
Mango kroimy w kostkę. Za pomocą blendera rozcieramy owoc na jednolitą pulpę. Mus przelewamy do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy chwilę. Dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody. Wlewamy ją do musu. Dodajemy pozostałą wodę. Całość chwilkę podgrzewamy i ściągamy z ognia. Mus studzimy. Całkowicie zimny wylewamy na sernik. Ciasto schładzamy w lodówce do zestalenia. Dekorujemy je wedle uznania.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/03/sernik-z-cytryna-i-mango.html