ßßß
spód :180 g ciasteczek Oreo (bez kremu, odłożyć go)90 g rozpuszonego masłamasa :1 kg twarogu z wiaderka1,5 szklanki cukru pudrukrem z ciasteczek oreo6 łyżeczek żelatyny1/3 szklanki wodysok wyciśnięty z połowy cytryny400 ml śmietany kremówki 36%1-2 śmietan fixyokoło 130 g ciasteczek oreo + kilka do ozdobieniaPrzygotowanie spodu : z ciasteczek ściągnąć nożem krem i odłożyć na później.Ciasteczka rozkruszyć w blenderze lub tłuczkiem na drobny pył i połączyć z rozpuszczonym masłem (konsystencja powinna przypominać mokry piasek).Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wykleić ciasteczkami z masłem spód (można włożyć do lodówki całość).Przygotowanie masy twarogowej : żelatynę namoczyć w wodzie, zostawić do napęcznienia.Do miski przełożyć twaróg, cukier puder i krem z ciasteczek, a następnie zmiksować.Kremówkę w oddzielnej misce ubić na sztywno.Żelatynę podgrzać np. w mikrofalówce przez 10 sek. aż stanie się płynna i dodać do masy twarogowej podczas miksowania.Dodać teraz sok z cytryny, ubitą kremówkę i śmietan fixy, krótki zmiksować do połączenia się składników.Ciasteczka pokruszyć, przekroić, kilka całych zostawić i wmieszać je łopatką do masy.Wylać masę na spód ciasteczkowy w tortownicy.Wierzch ozdobić ciasteczkami.Zostawić ciasto w lodówce najlepiej na całą noc.Kroić nożem zanurzanym w gorącej wodzie.