ßßß Cookit - przepis na Sernik jagodowo-malinowy na zimno

Sernik jagodowo-malinowy na zimno

nazwa

Wykonanie

Sernik jagodowo-malinowy na zimno to ciasto idealne na letnie upały, gdyż nie wymaga pieczenia. Dostępność sezonowych owoców sprawia, że zamiast pieczonych tortów, na specjalną okazję możemy przygotować pięknie wyglądający sernik na zimno.
Do przygotowania sernika użyłam typowo leśnych owoców i jest to połączenie idealne, gdyż maliny bardzo dobrze komponują się z jagodami.
Sernik został przygotowany w tortownicy o średnicy 18cm .
Składniki:
100g herbatników
60g masła
550g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
200g malin
150g jagód
4 płaskie łyżki cukru pudru
200g śmietanki 30%
20g żelatyny (5 łyżeczek)
6 łyżek wody
1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku
150ml wody
maliny i jagody do dekoracji
Wykonanie:
- tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia
- herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku
- masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić nią całe dno, tworząc zwarty spód
- spód schłodzić w lodówce
- 275g twarogu zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru
- jagody oczyścić, zmiksować blenderem na mus
- do twarogu dodać mus z jagód, składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy
-10g żelatyny zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia
- do ciepłej żelatyny dodać po jednej kilka łyżek masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, zmiksować
- 100g zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową
- masę jagodową przełożyć na spód z herbatników, wyrównać i schłodzić, aż masa zastygnie
- identycznie postąpić z drugą połową składników, z tym, że zamiast jagód, maliny zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito, w pierwszym przypadku zmiksowany mus należy również przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek
- gotową masę malinową przełożyć na masę jagodową, wyrównać i ponownie schłodzić
- gdy masy serowe zastygną, możemy przygotować galaretkę
- w 150ml gorącej, przegotowanej wody rozpuścić 1/2 opakowania galaretki w proszku, pozostawić do ostygnięcia
- owoce do dekoracji oczyścić i osuszyć
- na zastygniętej masie serowej układać owoce, zaczynając od środka, tworzyć na przemian okręgi z malin i jagód
- pomiędzy owoce delikatnie nalewać łyżeczką zimną galaretkę tak, by zakryła jedynie dolną część malin
- sernik schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia galaretki, całość najlepiej podawać dopiero po nocy spędzonej w lodówce
Sernik jagodowo-malinowy zachwycił nas swoim wyglądem, gdyż owoce zanurzone w niskiej warstwie galaretki wyglądają bardzo efektownie. W przekroju sernik prezentuje się również ciekawie za sprawą dwukolorowego wnętrza.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/07/sernik-jagodowo-malinowy-na-zimno.html