ßßß
Składniki:100g herbatników60g masła550g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego200g malin150g jagód4 płaskie łyżki cukru pudru200g śmietanki 30%20g żelatyny (5 łyżeczek)6 łyżek wody1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku150ml wodymaliny i jagody do dekoracji
Wykonanie:- tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia- herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku- masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić nią całe dno, tworząc zwarty spód- spód schłodzić w lodówce- 275g twarogu zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru- jagody oczyścić, zmiksować blenderem na mus- do twarogu dodać mus z jagód, składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy-10g żelatyny zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia- do ciepłej żelatyny dodać po jednej kilka łyżek masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, zmiksować- 100g zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową
- masę jagodową przełożyć na spód z herbatników, wyrównać i schłodzić, aż masa zastygnie- identycznie postąpić z drugą połową składników, z tym, że zamiast jagód, maliny zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito, w pierwszym przypadku zmiksowany mus należy również przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek- gotową masę malinową przełożyć na masę jagodową, wyrównać i ponownie schłodzić- gdy masy serowe zastygną, możemy przygotować galaretkę- w 150ml gorącej, przegotowanej wody rozpuścić 1/2 opakowania galaretki w proszku, pozostawić do ostygnięcia- owoce do dekoracji oczyścić i osuszyć- na zastygniętej masie serowej układać owoce, zaczynając od środka, tworzyć na przemian okręgi z malin i jagód- pomiędzy owoce delikatnie nalewać łyżeczką zimną galaretkę tak, by zakryła jedynie dolną część malin- sernik schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia galaretki, całość najlepiej podawać dopiero po nocy spędzonej w lodówce
Sernik jagodowo-malinowy zachwycił nas swoim wyglądem, gdyż owoce zanurzone w niskiej warstwie galaretki wyglądają bardzo efektownie. W przekroju sernik prezentuje się również ciekawie za sprawą dwukolorowego wnętrza.