Wykonanie

(Zmodyfikowałam przepis www.everycakeyoubake.blogspot.com)Składniki:ciasto3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mleka3 łyżki
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
oleju1
jajko1/2 łyżeczki
solirozczyn
drożdżowy1
żółtko1 łyżka
wodyczarny
sezamnadzienie
serek typu bałkańskiego Pilos (dostępny w Lidlu)świeży
tymianekPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy z 20 g
drożdży.
Jajko roztrzepujemy z
olejem.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy
sól,
jogurt, rozczyn
drożdżowy oraz
jajko z
olejem. Zagniatamy ciasto ręką, formujemy kulę, przekładamy ją do wysmarowanej
oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko (na około pół centymetra) i wykrawamy kółka o średnicy 11 cm (wykorzystałam garnuszek 1/2 litrowy). Każdy krążek nacinamy z czterech stron na krzyż. Na środek nakładamy rozdrobniony
ser (może być zwykły
twarożek zmieszany ze szczyptą
soli) i
tymiankiem. Zwijamy różyczkę (zaczynając od przeciwstawnych "
płatków").Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do napuszenia.
Żółtko roztrzepujemy widelcem z łyżeczką
wody. Smarujemy bułeczki mieszaniną i posypujemy czarnym
sezamem.Pieczemy różyczki w piekarniku nagrzanym do 180*C około 15 minut, aż bułeczki zarumienią się.



Smakują nawet dzieciom :-)Zuzia szarpiąca bułę pierwszymi ząbkami: