ßßß
Składniki :25 g drożdży,25 g margaryny lub 25 ml oleju,250 ml mleka lub wody,pół łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru,1 jajko,ok. 0,65 litra mąki pszennej,do posmarowania:1 jajko,(woda)ziarenka sezamu.Wykonanie :Drożdże pokruszyć do miski. W rondelku roztopić margarynę lub wlać do niego olej. Dodać mleko lub wodę i podgrzać do temp. 37 st. C. Drożdże rozpuścić w małej ilości płynu. Wlać resztę.Dodać sól, cukier, jajko i prawie całą mąkę. Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, aż stanie się błyszczące, ciągliwe i gładkie. Ciasto posypać cienką warstwą mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Podłużną formę do pieczenia o pojemności 1.5 litra nasmarować małą ilością tłuszczu. Wysypać ją świeżo uprażonymi ziarenkami sezamu.Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę. Dodać resztę mąki i wyrobić ciasto spokojnymi, równomiernymi ruchami. Uformować gładki wałek, włożyć do formy i ponakłuwać widelcem.Przykruć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem (ewentualnie z dodatkiem wody). Posypać obficie ziarenkami sezamu. Piec na kratce w najniższej części piecyka w temp. 200 st. C przez 30-40 minut. Zostawić chleb na kilka minut w formie, zanim ostrożnie się go wyjmie. Zostawić do ostygnięcia pod ściereczką na kratce do pieczenia.Przechowywanie :W chlebaku lub w foliowym worku 5-7 dni. W zamrażarce około 3 miesięcy.