Wykonanie
Przepis bardzo podobny do przepisu na
bułki hamburgerowe. Robi się go bardzo szybko i jest smaczny.

Składniki :25 g
drożdży,25 g
margaryny lub 25 ml
oleju,250 ml
mleka lub
wody,pół łyżeczki
soli,1 łyżeczka
cukru,1
jajko,ok. 0,65 litra
mąki pszennej,do posmarowania:1
jajko,(
woda)ziarenka
sezamu.Wykonanie :
Drożdże pokruszyć do miski. W rondelku roztopić
margarynę lub wlać do niego
olej. Dodać
mleko lub
wodę i podgrzać do temp. 37 st. C.
Drożdże rozpuścić w małej ilości płynu. Wlać resztę.Dodać
sól,
cukier,
jajko i prawie całą
mąkę. Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, aż stanie się błyszczące, ciągliwe i gładkie. Ciasto posypać cienką warstwą
mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Podłużną formę do pieczenia o pojemności 1.5 litra nasmarować małą ilością tłuszczu. Wysypać ją świeżo uprażonymi ziarenkami
sezamu.Ciasto wyłożyć na wysypaną
mąką stolnicę. Dodać resztę
mąki i wyrobić ciasto spokojnymi, równomiernymi ruchami. Uformować gładki wałek, włożyć do formy i ponakłuwać widelcem.Przykruć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Posmarować wierzch rozmąconym
jajkiem (ewentualnie z dodatkiem
wody). Posypać obficie ziarenkami
sezamu. Piec na kratce w najniższej części piecyka w temp. 200 st. C przez 30-40 minut. Zostawić
chleb na kilka minut w formie, zanim ostrożnie się go wyjmie. Zostawić do ostygnięcia pod ściereczką na kratce do pieczenia.Przechowywanie :W chlebaku lub w foliowym worku 5-7 dni. W zamrażarce około 3 miesięcy.