Wykonanie
Wiadomo fast foody są niezdrowe, ale dlaczego nie zrobić hamburgerów domowej roboty – bez konserwantów, ze świeżymi warzywami i chudymi kotletami własnoręcznie usmażonymi/ugrilowanymi z posiekanej piersi indyczej? Ten przepis idealnie się do tego nadaje. Kolejna pozycja z książki „Encyklopedia wypieków i pieczenia”.Plusem tego przepisu jest to, że można go alternatywnie przygotować bez
masła i
mleka co np. dla takiej osoby jak ja – karmiącej małego niemowlaczka z AZS jest nie bez znaczenia. Tym razem zrobiłam je jednak dla rodziny wg tradycyjnych składników.

Składniki :50 g
drożdży,50 g
margaryny lub
masła lub50 ml
oleju,500 ml
mleka lub
wody,2 łyżeczki
cukru,1 łyżeczka
soli,ok. 1,2 litra
mąki pszennej.Do posmarowania
mleko, ziarenka
sezamu.Wykonanie :
Drożdże pokruszyć do miski. Rozpuścić tłuszcz, wlać do niego
mleko i podgrzać do temperatury 37 st. C. Jeśli został użyty
olej, wymieszać go z
mlekiem przed podgrzaniem.
Drożdże zalać małą ilością płynu i wymieszać aż się rozpuszczą. Dodać resztę płynu,
cukier,
sól i tyle
mąki, by ciasto stało się gladkie i odchodziło od ścianek miski. Posypać je małą ilością
mąki, przykryć i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (30-40 minut).Ciasto wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę i wyrobić z resztą
mąki. Podzielić ciasto na 16 części i formować gładkie bułeczki. Lekko je rozpłaszczać, by miały średnicę około 8-10 cm.Położyć bułeczki na lekko nasmarowanych lub przykrytych papierem do pieczenia blachach. Ponakłuwać je widelcem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Posmarować
mlekiem i posypać ziarenkami
sezamu.Piec w środkowej części piekarnika w temp. 225 st. C przez 10-12 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce do pieczenia przykryte ściereczką.Przechowywanie :W chlebaku lub w foliowym worku 3-5 dni. W zamrażarce około 9 miesięcy.


a po obżarstwie koniecznie spacer :-))