ßßß
Składniki :50 g drożdży,50 g margaryny lub masła lub50 ml oleju,500 ml mleka lub wody,2 łyżeczki cukru,1 łyżeczka soli,ok. 1,2 litra mąki pszennej.Do posmarowaniamleko, ziarenka sezamu.Wykonanie :Drożdże pokruszyć do miski. Rozpuścić tłuszcz, wlać do niego mleko i podgrzać do temperatury 37 st. C. Jeśli został użyty olej, wymieszać go z mlekiem przed podgrzaniem.Drożdże zalać małą ilością płynu i wymieszać aż się rozpuszczą. Dodać resztę płynu, cukier, sól i tyle mąki, by ciasto stało się gladkie i odchodziło od ścianek miski. Posypać je małą ilością mąki, przykryć i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (30-40 minut).Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić z resztą mąki. Podzielić ciasto na 16 części i formować gładkie bułeczki. Lekko je rozpłaszczać, by miały średnicę około 8-10 cm.Położyć bułeczki na lekko nasmarowanych lub przykrytych papierem do pieczenia blachach. Ponakłuwać je widelcem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Posmarować mlekiem i posypać ziarenkami sezamu.Piec w środkowej części piekarnika w temp. 225 st. C przez 10-12 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce do pieczenia przykryte ściereczką.Przechowywanie :W chlebaku lub w foliowym worku 3-5 dni. W zamrażarce około 9 miesięcy.
a po obżarstwie koniecznie spacer :-))