Wykonanie
31 grudnia 2013
RYBY PO KRÓLEWSKU(Przepis pochodzi z książki "
PRZETWORY I DANIA
MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI ")Składniki:
ryba1 kg płatów
rybnych (u mnie filety z
mintaja)1 kg
cebuli1 szklanka
oleju2 łyżki
mąki pszennej3
jajka5 łyżek
bułki tartejolejpieprzsólzalewa2 szklanki
wody1/2 szklanki
octu1 płaska łyżka
soli1 płaska łyżka
cukru1 łyżka
przecieru pomidorowegoSmażymy
ryby.Płaty
rybne odmrażamy (jeśli są zamrożone), płuczemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Kroimy je następnie na części, solimy i
pieprzymy z obu stron. Panierujemy
ryby najpierw w
mące, następnie w rozkłóconych jajkach i
bułce tartej. Smażymy je na złoty kolor.
Cebule kroimy w piórka i podduszamy na
oleju.Przygotowujemy zalewę.Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Dodajemy do niej podduszoną
cebulkę i całość gotujemy kolejne 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go do przestudzenia.
Ryby układamy w misce naprzemiennie z
cebulką wyłowioną z zalewy. Wierzch polewamy zalewą.
Ryby nadają się do spożycia już następnego dnia.




Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.