ßßß Cookit - przepis na RYBY PO KRÓLEWSKU

RYBY PO KRÓLEWSKU

nazwa

Wykonanie

31 grudnia 2013
RYBY PO KRÓLEWSKU
(Przepis pochodzi z książki " PRZETWORY I DANIA MIĘSNE SIOSTRY ANASTAZJI ")
Składniki:
ryba
1 kg płatów rybnych (u mnie filety z mintaja)
1 kg cebuli
1 szklanka oleju
2 łyżki mąki pszennej
3 jajka
5 łyżek bułki tartej
olej
pieprz
sól
zalewa
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka cukru
1 łyżka przecieru pomidorowego
Smażymy ryby.
Płaty rybne odmrażamy (jeśli są zamrożone), płuczemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Kroimy je następnie na części, solimy i pieprzymy z obu stron. Panierujemy ryby najpierw w mące, następnie w rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy je na złoty kolor.
Cebule kroimy w piórka i podduszamy na oleju.
Przygotowujemy zalewę.
Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Dodajemy do niej podduszoną cebulkę i całość gotujemy kolejne 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go do przestudzenia.
Ryby układamy w misce naprzemiennie z cebulką wyłowioną z zalewy. Wierzch polewamy zalewą. Ryby nadają się do spożycia już następnego dnia.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/12/ryby-po-krolewsku.html