ßßß
Dzień dobry moje słoneczka. Mam dla was dzisiaj super przepis na rybkę na świąteczny stół. Poznałam jej smak kilka lat temu, kiedy to moja koleżanka z pracy przyniosła ją na wigilijne spotkanie. Bardzo mi zasmakowała i od tamtej pory robię ją na święta i nie tylko, super się sprawdzi na Sylwestra lub na inne imprezki. Jest naprawdę pyszna i nie jest taka pracochłonna, najdłużej schodzi smażenie ryby, ale ja zawsze jak ją smażę to od razu przygotowuje warzywa i zalewę i na koniec wszystko razem przekładam. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście to polecam. Jestem pewna, że będzie wam smakowała.Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.Składniki:- 1 kg ryby - ja użyłam mintaja bez glazury- 1 słoik ogórków konserwowych- 1 słoik papryki konserwowej- 2 cebule- sól, pieprz- olej do smażenia rybyciasto naleśnikowe- 1 jajko- 150 ml wody- 90 g mąki pszennejzalewa- 130 ml wody- 4 łyżki oleju- 4 łyżki octu- 4 łyżki koncentratu pomidorowego- 4 łyżki cukru- płaska łyżeczka soliRybę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe - jajko miksujemy z wodą i mąką.Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Każdy kawałek ryby zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu odkładamy rybę na talerz.Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na małym ogniu na patelni. Ogórki konserwowe i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli. Następnie wlewamy do warzyw składniki na zalewę - wodę, olej, ocet, koncentrat pomidorowy, cukier i sól. Wszystko razem chwilkę podgrzewamy i mieszamy, aby składniki się dobrze ze sobą połączyły.Przygotowujemy duży pojemnik lub miskę i przekładamy warstwowo rybę i warzywa z zalewą. Chowamy do lodówki, aby smaki się wymieszały.
