Wykonanie
Ta propozycja przystawki czy przekąski jest dobra z
trzech powodów: po pierwsze-smakuje doskonale, po drugie- przygotowanie jest bardzo proste, po trzecie- można a nawet trzeba to przyrządzić dzień wcześniej np. przed przyjściem gości albo wiedząc, że następnego dnia nie będziemy
mieli czasu na „urzędowanie” w kuchni a coś trzeba będzie zjeść. Krótko mówiąc to danie może pełnić dyżur w naszej lodówce przez cały tydzień. Tak na marginesie wspomnę, że spotkałam się z różnymi przepisami na
rybę w zalewie octowej jednak ten, który dostałam od mojej kuzynki sprawdza się najlepiej. Nie jest to tylko kwestia smaku, która zależy od zastosowanych proporcji bo to jest sprawa indywidualna ale dodanie
oleju do zalewy sprawia, że
mięso ryby nie jest wysuszone tylko jędrne i smaczne nawet piątego dnia. Ważną rzeczą jest również moment dodania
oleju do zalewy. W przepisach, z którymi się spotkałam
olej dodawano w trakcie obróbki cieplnej a nawet gotowano. O ile mi wiadomo to
olej, który poddano obróbce cieplnej nie nadaje się do spożycia na zimno i to po kilku dniach. Według mojej
wiedzy i co prawda skromnego doświadczenia do wszelkiego rodzaju zalew zimnych stosować należy
olej czy
oliwę z oliwek, która nie bierze udziału w procesie gotowania.
Mogę się mylić oczywiście. Jakie macie doświadczenia w tej materii? Bardzo chętnie poznam zdanie w tej kwestii osób, które przygotowują podobne dania i eksperymentowały mieszanie tego rodzaju składników.Składniki:(na 4 osoby)
Ryba- 4 filety ulubionej
ryby ( może być
mintaj,
łosoś, tilapia…)-
mąka,-
jajko,-
sól i
pieprz,-
olej do smażenia,Zalewa:- 2 szklanki
wody,- pół szklanki
octu,- łyżka
cukru,- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego,- pół szklanki
oleju,- 2
cebule,- 3
liście laurowe,- 4-5 ziaren
ziela angielskiego,- pół łyżeczki
vegety .
Sposób wykonania:
Rybafilety płuczemy i osuszamy , następnie oprószamy
solą i
pieprzem,
rybę obtaczamy w rozkłóconym
jajku oraz
mące i smażymy na rozgrzanym
oleju,usmażona
rybę układamy w głębokim półmisku, naczyniu.Zalewado garnka wlewamy
wodę i
ocet,
liście laurowe oraz
ziele angielskie , doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia,
cebule kroimy w pół talarki i szklimy na patelni, dodajemy
koncentrat pomidorowy,
pieprz i
vegetę ( należy uważać żeby jej nie zrumienić),do przestudzonej zalewy dodajemy
cebulę i pół szklanki
oleju, dokładnie mieszamy i zalewamy
rybę.