ßßß Cookit - przepis na Ryba

Ryba

nazwa

Wykonanie

Ta propozycja przystawki czy przekąski jest dobra z trzech powodów: po pierwsze-smakuje doskonale, po drugie- przygotowanie jest bardzo proste, po trzecie- można a nawet trzeba to przyrządzić dzień wcześniej np. przed przyjściem gości albo wiedząc, że następnego dnia nie będziemy mieli czasu na „urzędowanie” w kuchni a coś trzeba będzie zjeść. Krótko mówiąc to danie może pełnić dyżur w naszej lodówce przez cały tydzień. Tak na marginesie wspomnę, że spotkałam się z różnymi przepisami na rybę w zalewie octowej jednak ten, który dostałam od mojej kuzynki sprawdza się najlepiej. Nie jest to tylko kwestia smaku, która zależy od zastosowanych proporcji bo to jest sprawa indywidualna ale dodanie oleju do zalewy sprawia, że mięso ryby nie jest wysuszone tylko jędrne i smaczne nawet piątego dnia. Ważną rzeczą jest również moment dodania oleju do zalewy. W przepisach, z którymi się spotkałam olej dodawano w trakcie obróbki cieplnej a nawet gotowano. O ile mi wiadomo to olej, który poddano obróbce cieplnej nie nadaje się do spożycia na zimno i to po kilku dniach. Według mojej wiedzy i co prawda skromnego doświadczenia do wszelkiego rodzaju zalew zimnych stosować należy olej czy oliwę z oliwek, która nie bierze udziału w procesie gotowania. Mogę się mylić oczywiście. Jakie macie doświadczenia w tej materii? Bardzo chętnie poznam zdanie w tej kwestii osób, które przygotowują podobne dania i eksperymentowały mieszanie tego rodzaju składników.
Składniki:
(na 4 osoby)
Ryba
- 4 filety ulubionej ryby ( może być mintaj, łosoś, tilapia…)
- mąka,
- jajko,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
Zalewa:
- 2 szklanki wody,
- pół szklanki octu,
- łyżka cukru,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki oleju,
- 2 cebule,
- 3 liście laurowe,
- 4-5 ziaren ziela angielskiego,
- pół łyżeczki vegety .
Sposób wykonania:
Ryba
filety płuczemy i osuszamy , następnie oprószamy solą i pieprzem,
rybę obtaczamy w rozkłóconym jajku oraz mące i smażymy na rozgrzanym oleju,
usmażona rybę układamy w głębokim półmisku, naczyniu.
Zalewa
do garnka wlewamy wodę i ocet, liście laurowe oraz ziele angielskie , doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia,
cebule kroimy w pół talarki i szklimy na patelni, dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz i vegetę ( należy uważać żeby jej nie zrumienić),
do przestudzonej zalewy dodajemy cebulę i pół szklanki oleju, dokładnie mieszamy i zalewamy rybę.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/02/Ryba-w-zalewie-kwasno-slodkiej.html