Wykonanie

Dlaczego wolę domową
przyprawę od tej dostępnej w sklepie?Dokonałam niesamowitego odkrycia.
Przyprawy do pierników dostępne w sklepach (różnych firm) w głównej mierze składają się z
mąki bądź
cukru. Zabarwia się je
kakao.
Przyprawy stanowią jedynie niewielką część. Może to i lepiej, bo
seler, czy
gorczyca w takiej mieszance może zabić.Składniki:3 całe gwiazdki
anyżułyżeczka
goździków15 wyłuskanych ziaren
kardamonu5 ziarenek
ziela angielskiego5 kawałków kory cynamonowej (o długości 6-7 cm)ziarna z 1
laski wanilii1 cała
gałka muszkatołowaGwiazdki
anyżu,
gałkę muszkatołową i korę
cynamonową owijamy w ręcznik jednorazowy, umieszczamy w woreczku foliowym i rozbijamy młotkiem na mniejsze części. Następnie mielimy je w młynku do
kawy na miałki proszek. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie wszystko mielimy. Przesypujemy
przyprawę (o zniewalającym zapachu) do słoiczka i szczelnie ją zamykamy.


I porównanie dwóch przypraw do pierników zakupionych w sklepie z moją: