Wykonanie
Dzień dobry!Mikołajki już tuż tuż, może swoim bliskim podarujecie jadalny, własnoręcznie zrobiony prezent? Doskonale sprawdzi się domowa
przyprawa do grzanego
wina oczywiście w towarzystwie dobrego trunku, do której razem z obdarowanym wrzucicie
przyprawę :-).W sklepach są dostępne różne mieszanki i
fixy do grzanego
wina i
piwa, jednak nigdy nie dorównają aromatem i smakiem do takiej własnoręcznie przygotowanej
przyprawy, w szczególności kiedy tutaj rozbijamy kawałki przypraw na świeżo - nawet nie wyobrażacie sobie jak mi pachniało w kuchni!

Proporcje
przyprawy są oczywiście orientacyjne - jeśli lubicie bardziej
cynamon, możecie go dodać więcej, jeśli nie lubicie
anyżu, możecie go usunąć.Do
przyprawy warto również dodać kawałek świeżego
imbiru, ale dopiero wtedy kiedy przygotowujecie grzane
wino. O tym jak przygotować grzane
wino napiszę w oddzielnym
poście. Tymczasem zapraszam do wyżywania się w trakcie rozbijania przypraw za pomocą tłuczka do
mięsa :-).

Aby wykorzystać
przyprawę jako prezent zapakuj ją w ładny słoik lub ozdobne opakowanie.Składniki:3
gałki muszkatołowe6 lasek
cynamonu (każda ok. 7 cm długości)15 g
kardamonu w nasionach15 g
goździków15 g gwiazdek
anyżu15 g
ziela angielskiego4 czubate łyżki suszonej
skórki pomarańczowejWykonanie:Gałkę,
cynamon i
kardamon owijamy szczelnie grubą ściereczką, kładziemy na czymś twardym (na przykład na progu drzwi) i rozbijamy tłuczkiem do
mięsa lub wałkiem do ciasta, aby dobrze rozdrobnić
przyprawy.Rozbite
przyprawy dodajemy do pozostałych składników, mieszamy i wsypujemy do szczelnego pojemnika.

Jak używać przyprawy? Na 1 butelkę
wina czyli 750 ml wystarczą dwie łyżki
przyprawy (chyba że lubicie bardziej korzenne klimaty, to można więcej). Kiedy będziemy ją nabierać, zwróćmy uwagę czy mamy równą ilość składników, aby sobie nie wrzucić kilku gwiazdek
anyżu na jeden raz :-).
Przyprawę można umieścić w woreczku do zaparzania
herbaty (jak na zdjęciu, Jan Niezbędny ma takie
torebki w ofercie) lub w metalowym zaparzaczu do
herbaty (ostatecznie przecedzić przez sitko przed podaniem). Szybko i bezproblemowo wyłowimy
przyprawy i będziemy
mieć klarowny
napój.


Smacznego!