ßßß Cookit - przepis na CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM

CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM

nazwa

Wykonanie

To, że ciasta drożdżowe uwielbiam (za prostotę, smak dzieciństwa, łatwość w wykonaniu) zapewne już zauważyliście. Na moim blogu znajdziecie przepis na ciasto z truskawkami, morelami, czekoladą i śliwkami . Dziś prezentuję przepis na najlepsze i niezawodne ciasto drożdżowe z serem białym.
Składniki:
ciasto drożdżowe
rozczyn drożdżowy
1/2 kg mąki pszennej
125 ml mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 kostki masła
troszkę soli (na czubek łyżeczki)
3 jajka + 2 żółtka
3 łyżki oliwy
warstwa serowa
1 kg sera półtłustego
1 szklanka cukru
80 g masła
3 jajka + 2 białka
1 łyżka kaszy manny
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka olejku cytrynowego
spora garść rodzynek
kruszonka
1/2 kostki miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
Przygotowujemy rozczyn drożdżowy .
Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione masło, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru, sól, jaja, żółtko, oliwę oraz mleko. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką (około 15 minut) - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od łyżki. Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do wysmarowanej masłem blaszki (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku, wtedy jednak ciasto będzie mniej puszyste) naciągając nieco brzegi.
Przygotowujemy masę serową.
Ser mielimy (można kupić już gotowy w plastikowym wiaderku). Oddzielamy żółtka od białek. Trzy żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Pięć białek ubijamy mikserem na sztywną pianę (dzięki temu masa będzie delikatniejsza i nie obciąży wyrośniętego, drożdżowego spodu). Masło rozpuszczamy. Przestudzony tłuszcz oraz pozostałe składniki dodajemy do sera (białka dodajemy ostatnie i wkręcamy je delikatnie za pomocą silikonowej łopatki lub łyżki drewnianej). Rozkładamy serowy mus równomiernie na cieście.
Przygotowujemy kruszonkę.
Masło, mąkę i cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników. Ser posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po wystudzeniu posypujemy je obficie cukrem pudrem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/11/ciasto-drozdzowe-z-serem.html