Wykonanie

To, że
ciasta drożdżowe uwielbiam (za prostotę, smak dzieciństwa, łatwość w wykonaniu) zapewne już zauważyliście. Na moim blogu znajdziecie przepis na ciasto z
truskawkami,
morelami,
czekoladą i
śliwkami . Dziś prezentuję przepis na najlepsze i niezawodne
ciasto drożdżowe z
serem białym.Składniki:
ciasto drożdżowerozczyn
drożdżowy1/2 kg
mąki pszennej125 ml
mleka3 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1/2 kostki
masłatroszkę
soli (na czubek łyżeczki)3
jajka + 2
żółtka3 łyżki
oliwywarstwa serowa1 kg
sera półtłustego1 szklanka
cukru80 g
masła3
jajka + 2
białka1 łyżka
kaszy manny1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej1
budyń waniliowy1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
olejku cytrynowegospora garść
rodzynekkruszonka1/2 kostki miękkiego
masła1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudruPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Zarabiamy ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy rozczyn, roztopione
masło,
cukier wanilinowy, 3 łyżki
cukru,
sól,
jaja,
żółtko,
oliwę oraz
mleko. Zarabiamy ciasto drewnianą łyżką (około 15 minut) - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od łyżki. Z wierzchu podsypujemy je
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do wysmarowanej
masłem blaszki (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku, wtedy jednak ciasto będzie mniej puszyste) naciągając nieco brzegi.Przygotowujemy masę
serową.
Ser mielimy (można kupić już gotowy w plastikowym wiaderku). Oddzielamy
żółtka od
białek. Trzy
żółtka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Pięć
białek ubijamy mikserem na sztywną pianę (dzięki temu masa będzie delikatniejsza i nie obciąży wyrośniętego,
drożdżowego spodu).
Masło rozpuszczamy. Przestudzony tłuszcz oraz pozostałe składniki dodajemy do
sera (
białka dodajemy ostatnie i wkręcamy je delikatnie za pomocą silikonowej
łopatki lub łyżki drewnianej). Rozkładamy
serowy mus równomiernie na cieście.Przygotowujemy kruszonkę.
Masło,
mąkę i
cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników.
Ser posypujemy kruszonką.Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po wystudzeniu posypujemy je obficie
cukrem pudrem.
