Wykonanie
28 października 2013
Cechą charakterystyczną tej pizzy jest prostota- nie szalejemy więc z dodatkami. Idealny i przepyszny pomysł na śniadanko: chrupiące ciasto,
oliwa,
zioła,
ser mozzarella i
suszone pomidory.MINI PIZZA BIANCASkładniki (7 porcji):rozczyn
drożdżowy (zamiast 25 g dajemy 50 g
drożdży, reszta bez zmian)ciasto3 szklanki
mąki pszennejjajkołyżeczka
soli1/5 szklanki
oliwydodatki250 g
sera mozzarellasuszone pomidory (w
oliwie z
ziołami)
tymianekrozmarynszałwiasól morskaoliwa z oliwekPiekarnik rozgrzewamy do 180*C.Przygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Do dużej miski przesiewamy przez sito 3 szklanki
mąki, wbijamy
jajo, wsypujemy łyżeczkę
soli, wlewamy 1/5 szklanki
oliwy. Łączymy rozczyn z zawartością miski i dolewamy tak na oko pół szklanki zmieszanego
mleka z
wodą w stosunku 1:1 - tą miksturą regulujemy plastyczność ciasta. Całość zarabiamy w dużej misie, dopóki ciasto nie będzie się odklejało od drewnianej łyżki. Posypujemy je z wierzchu
mąką, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi swojej objętości. Następnie odrywamy kawałek ciasta (kulka wielkości piłeczki tenisowej) i rolujemy go. Uformowane wałeczki rozwałkowujemy. Przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym placku układamy pokrojony w plasterki
ser mozzarella. Pozostałe dodatki dajemy wedle naszego uznania. Ja cztery mini pizze zrobiłam z
mozzarellą i
suszonymi pomidorami (ta wersja smakowała mi najbardziej), jedną z
mozzarellą i listkami
tymianku, kolejną z
mozzarellą i
rozmarynem, a ostatnią z
mozzarellą i
szałwią.Wszystkie mini pizze posypujemy
solą morską, oprószamy
pieprzem oraz skrapiamy
oliwą z oliwek.Pieczemy je około 30 minut, dopóki
ciasto drożdżowe nie będzie gotowe, a
ser się nie zarumieni.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.