Wykonanie
29 września 2015
Moje ulubione kruche rogaliki z
suszonymi pomidorami,
czosnkiem i świeżymi
ziołami. Sprawdzą się na każdej imprezie jako przekąska. Idealne do
piwa lub
wina.KRUCHE ROGALIKI Z
SUSZONYMI POMIDORAMISkładniki (32 (pulchniejszych) - 40 (bardziej kruchych) rogalików):ciasto krucho-
drożdżowenadzianie25
pomidorów suszonych5 ząbków
czosnku1 łyżeczka posiekanego
tymianku1 łyżeczka posiekanego
rozmarynuszczypta
soli morskiejszczypta
pieprzuponadto2 łyżki
oliwy z
pomidorów suszonychlistki
ziółPrzygotowujemy nadzienie.
Pomidory kroimy w drobną kostkę. Obrane ząbki
czosnku,
sól,
pieprz i
zioła rozcieramy w moździerzu. Łączymy składniki.Przygotowujemy ciasto krucho-
drożdżowe na słono (ilość składników bez zmian).Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 części (w zależności od tego jak puchate chcemy
mieć rogaliki). Każdą rozwałkowujemy na kształt koła (można odrysować za pomocą noża kształt od dużego talerza, wtedy wszystkie
ciasteczka będą do siebie podobne). Z kolei koła dzielimy na 8 równych części. Na środku każdego trójkąta układamy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy rogaliki.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Smarujemy je
oliwą z
suszonych pomidorów i oprószamy
ziołami. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.