Wykonanie
Drożdżówka na
serku wiejskim,
bananie i przecierowym soku wychodzi bardzo wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam piec ją w mniejszych blaszkach, gdyż w przypadku dużej blachy może być problem z upieczeniem środka. Kruszonka z dodatkiem
kakao to fajny akcent i kolorystyczny i smakowy. Polecam!Składniki na ciasto (2 blaszki 24 x 24 cm) :· 1 kg
mąki pszennej - w tym 1 łyżka na zaczyn· 1 szklanka soku przecierowego
marchewka,
jabłko,
pomarańcza· 500 g
serka wiejskiego+
banan· 1,5 szklanki
cukru waniliowego· 200 g roztopionego letniego
masła· 2
jajka· 2
żółtka· 84 g
drożdży· Skórka otarta z
pomarańczy· szczypta
soliZaczyn -
drożdże ucieramy z łyżką
cukru, zalewamy ciepłym
sokiem, dodajemy 1 łyżkę
mąki. Gładką masę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Jajka i
żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem, dodajemy zaczyn,
mąkę, zblendowany na gładką masę
serek wiejski z
bananem, szczyptę
soli,
masło,skórkę z
pomarańczy i zagniatamy jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy do 2 blaszek 24 x 24 cm wysmarowanych
masłem i obsypanych
mąką. Odstawiamy jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce.Kruszonka:· 1/2 szklanka
mąki· 1/2 szklanka
cukru· 50 g mała· szczypta
soli· 1 łyżka
kakaoŁączymy
mąkę,
cukier,
sól i
kakao. Dodajemy zimne
masło i ucieramy palcami tworząc kruszonką. Wykładamy ją na cieście. Placki pieczemy ok. 40-45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!