ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto na serku wiejskim i soku przecierowym

Drożdżowe ciasto na serku wiejskim i soku przecierowym

nazwa

Wykonanie

Drożdżówka na serku wiejskim, bananie i przecierowym soku wychodzi bardzo wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam piec ją w mniejszych blaszkach, gdyż w przypadku dużej blachy może być problem z upieczeniem środka. Kruszonka z dodatkiem kakao to fajny akcent i kolorystyczny i smakowy. Polecam!
Składniki na ciasto (2 blaszki 24 x 24 cm) :
· 1 kg mąki pszennej - w tym 1 łyżka na zaczyn
· 1 szklanka soku przecierowego marchewka, jabłko, pomarańcza
· 500 g serka wiejskiego+ banan
· 1,5 szklanki cukru waniliowego
· 200 g roztopionego letniego masła
· 2 jajka
· 2 żółtka
· 84 g drożdży
· Skórka otarta z pomarańczy
· szczypta soli
Zaczyn - drożdże ucieramy z łyżką cukru, zalewamy ciepłym sokiem, dodajemy 1 łyżkę mąki. Gładką masę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Jajka i żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy zaczyn, mąkę, zblendowany na gładką masę serek wiejski z bananem, szczyptę soli, masło,skórkę z pomarańczy i zagniatamy jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy do 2 blaszek 24 x 24 cm wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Odstawiamy jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce.
Kruszonka:
· 1/2 szklanka mąki
· 1/2 szklanka cukru
· 50 g mała
· szczypta soli
· 1 łyżka kakao
Łączymy mąkę, cukier, sól i kakao. Dodajemy zimne masło i ucieramy palcami tworząc kruszonką. Wykładamy ją na cieście. Placki pieczemy ok. 40-45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/drozdzowe-ciasto-na-serku-wiejskim-i.html