Wykonanie
Zapraszam na pyszne bezglutenowe ciasto - bez
cukru i
nabiału . Idealny deser dla alergików i wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie.
Tarta potrójnie marchewkowa zachwyci nas kruchym
spodem przygotowanym na bazie najsłodszych
marchewek i zauroczy pysznym intensywnie
pomarańczowym musem, którego bazą są... a jakże
marchewki i... świeży sok
marchewkowy . Z
pomarańczem masy pięknie kontrastują
owoce leśne . Taki deser zachwyci naszych gości piknikowych - masa nie wymaga przechowywania w lodówce, więc ciasto spokojnie możemy zabrać ze sobą na piknikowy koc. A zapomniałabym dodać jeszcze jedną bardzo ważną rzecz- podczas pieczenia Wasz dom otoczy niesamowity aromat
korzennych przypraw. Idealnie pasują do
marchewkowych klimatów i wkomponują się w lekko już jesienną aurę. :)Ciasto:· 150 g Marwitek - świeże
marchewki firmy Marwit(1 opakowanie)· 2 szklanki
mąki ryżowej pełnoziarnistej· 1/2 szklanki
ksylitolu· 1
żółtko· 200 ml
oleju kokosowego ( w temp. pokojowej)· łyżeczka
przyprawy korzennej· 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia· szczypta
soliMus:· 300 g Marwitek - świeże
marchewki Marwit (2 opakowania)· świeży sok
marchewkowy Marwit 250 ml- 1 butelka· 150 ml
mleczka kokosowego· 1/4 szklanki
miodu· skórka otarta z 1
cytryny· łyżeczka
przyprawy korzennej· 2 duże
jajka· 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej·
borówki,
maliny i
jeżyny·Ciasto:
Marchewki gotujemy na parze- nie rozgotowujemy! Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mąkę łączymy z
ksylitolem,
przyprawą korzenną,
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Dodajemy
olej kokosowy,
żółtko i starte
marchewki i wyrabiamy gładkie ciasto. Zostawiamy w lodówce do schłodzenia na co najmniej godzinę (można zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc).
Ciastem wylepiamy formę do tarty (wysmarowana
masłem i obsypana
mąką). Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.Masa marchewkowa - w dużym garnku zagotowujemy
mleczko kokosowe, sok
marchewkowy i
marchewki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Kiedy
marchewka będzie gotowa, zdejmujemy z ognia, dodajemy
miód, skórkę otartą z
cytryny i
przyprawę korzenną i blendujemy na gładką masę. Kiedy masa przestygnie, dodajemy do niej 2 rozbełtane
jajka i
mąkę ziemniaczaną. Masę wylewamy na upieczony spód. Na
masie marchewkowej układamy
borówki,
maliny i
jeżyny . Całość pieczemy jeszcze ok. 35-45 minut. Masa musi stężeć, ale pozostać sprężysta. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!