ßßß Cookit - przepis na Potrójnie marchewkowa tarta z leśnymi owocami - zdrowa słodycz

Potrójnie marchewkowa tarta z leśnymi owocami - zdrowa słodycz

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne bezglutenowe ciasto - bez cukru i nabiału . Idealny deser dla alergików i wszystkich tych, którzy dbają o zdrowie. Tarta potrójnie marchewkowa zachwyci nas kruchym spodem przygotowanym na bazie najsłodszych marchewek i zauroczy pysznym intensywnie pomarańczowym musem, którego bazą są... a jakże marchewki i... świeży sok marchewkowy . Z pomarańczem masy pięknie kontrastują owoce leśne . Taki deser zachwyci naszych gości piknikowych - masa nie wymaga przechowywania w lodówce, więc ciasto spokojnie możemy zabrać ze sobą na piknikowy koc. A zapomniałabym dodać jeszcze jedną bardzo ważną rzecz- podczas pieczenia Wasz dom otoczy niesamowity aromat korzennych przypraw. Idealnie pasują do marchewkowych klimatów i wkomponują się w lekko już jesienną aurę. :)
Ciasto:
· 150 g Marwitek - świeże marchewki firmy Marwit(1 opakowanie)
· 2 szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
· 1/2 szklanki ksylitolu
· 1 żółtko
· 200 ml oleju kokosowego ( w temp. pokojowej)
· łyżeczka przyprawy korzennej
· 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
Mus:
· 300 g Marwitek - świeże marchewki Marwit (2 opakowania)
· świeży sok marchewkowy Marwit 250 ml- 1 butelka
· 150 ml mleczka kokosowego
· 1/4 szklanki miodu
· skórka otarta z 1 cytryny
· łyżeczka przyprawy korzennej
· 2 duże jajka
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
· borówki, maliny i jeżyny
·
Ciasto:
Marchewki gotujemy na parze- nie rozgotowujemy! Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę łączymy z ksylitolem, przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy olej kokosowy, żółtko i starte marchewki i wyrabiamy gładkie ciasto. Zostawiamy w lodówce do schłodzenia na co najmniej godzinę (można zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc).
Ciastem wylepiamy formę do tarty (wysmarowana masłem i obsypana mąką). Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.
Masa marchewkowa - w dużym garnku zagotowujemy mleczko kokosowe, sok marchewkowy i marchewki. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Kiedy marchewka będzie gotowa, zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, skórkę otartą z cytryny i przyprawę korzenną i blendujemy na gładką masę. Kiedy masa przestygnie, dodajemy do niej 2 rozbełtane jajka i mąkę ziemniaczaną. Masę wylewamy na upieczony spód. Na masie marchewkowej układamy borówki, maliny i jeżyny . Całość pieczemy jeszcze ok. 35-45 minut. Masa musi stężeć, ale pozostać sprężysta. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/08/potrojnie-marchewkowa-tarta-z-lesnymi.html