Wykonanie
Kiedy stragany uginają się od pysznych, soczystych, słodkich
polskich pomidorów, ta zupa często gości na moim
stole. Zróbcie ją koniecznie- pełnia smaku, minimum pracy. Czego chcieć więcej? :)1 kg ulubionych
pomidorów· 1 kg
pomidorów malinowych· 1
czerwona papryka· 2 łyżki
octu balsamicznego·
sól·
pieprz· ząbek
czosnku·
olej z
suszonych pomidorów· pęczek
bazylii· 200 ml
mleczka kokosowego· ewentualnie
woda do kontroli gęstości zupy
Pomidory przekrawamy na ćwiartki,
paprykę kroimy w cząstki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy
octem balsamicznym,
olejem spod suszonych pomidorów, solimy. Pieczmy ok. 60 minut, temp. 200 stopni. Warzywa blendujemy z
mleczkiem kokosowym,
czosnkiem i listkami
bazylii. Dosmaczamy
solą i
pieprzem. Podajemy z posiekanymi listkami
bazylii. Smacznego!