Wykonanie
Zapraszam na pyszne klasyczne knedle ziemniaczane z pysznymi
borówkami. Do klusek czy pierogów zdecydowanie wolę używać
borówki amerykańskiej niż leśnych
jagód, ale jeśli jesteście zwolennikami tej ostatniej farsz możecie przygotować właśnie z niej. Knedle podałam z nietypową okrasą- bo przygotowaną na ciasteczkach (po otwarciu opakowana
ciasteczek okazało się, że w środku są same okruszki, przechomikowałam więc je i wykorzystałam w zastępstwie słodkiej
bułki tartej, co okazało się być strzałem w dziesiątkę). Zapraszam na pyszny
owocowy letni obiad.Składniki (na 15 dużych knedli):· 1 kg ugotowanych
ziemniaków· 500 g
mąki· 3
jajka· szczypta
soli· 4 łyżki
cukru waniliowegoFarsz:· 500 g
borówki amerykańskiej· 2 łyżki
cukru· 2 łyżki
bułki tartejOkrasa:· 2 łyżki
masła· 1 łyżka
cukru· 125 g kruchych
ciasteczek z kawałkami
czekolady- u mnie Amerykanki WedlaUgotowane
ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy
mąkę,
jajka,
cukier i
sól. Wyrabiamy dłonią gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy placuszek, na którym łyżeczkę farszu
borówkowego (
owoce mieszamy z
cukrem i
bułką tartę). Placuszkiem otulamy
owoce formując zgrabną kulkę. Knedle układamy na posypanej
mąką deseczce.Gotowe knedle gotujemy w osolonej wodzie- knedle wkładamy partiami do wrzątku i gotujemy ok. 5 minut od momentu ponownego zawrzenia
wody.Knedle podajemy z okrasą
ciasteczkową lub
bułką tartą.Okrasa- na patelni topimy masełko, dodajemy
cukier i pokruszone
ciasteczka. Dokładnie mieszamy i smażymy aż powstanie chrupiąca kruszonka. Posypujemy ugotowane knedle. Smacznego!