Wykonanie
Zapraszam na pyszny i zdrowy
makaron gryczany w towarzystwie skarmelizowanej
cykorii i
suszonych pomidorów. Lekko gorzkawy smak
cykorii doskonale złamała
słodycz miodu, zaś świeże
zioła dodały całej potrawie lekkości i aromatu. Zapraszam!Składniki:· 300 g
makaronu gryczanego
nitki· 150 g
suszonych pomidorów z
olejem· 300 g (2 szt)
cykorii· 100 g
sera dziugas albo innego
twardego sera·
sól·
pieprz· łyżka
octu balsamicznego· 3 łyżki
miodu· ząbek
czosnku· łyżka
cukru· pęczek
pietruszki· pęczek
koperkuMakaron gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 5 minut.Dwie
cykorie nacinamy od twardszej strony i moczymy je w wodzie osłodzonej łyżką
cukru przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie warzywa osuszamy, kroimy i przesmażamy na odrobinie
oleju spod suszonych pomidorów. Kiedy zmiękną, doprawiamy 3 łyżkami
miodu,
solą i
pieprzem. Odparowujemy nadmiar płynu i czekamy aż
cykoria się skarmelizuje.
Suszone pomidory blendujemy z ząbkiem
czosnku, listkami
pietruszki,
koperkiem,
olejem spod pomidorów,
solą,
pieprzem, i
octem balsamicznym na w miarę gładki sos.Gorący
makaron polewamy
sosem pomidorowym- dokładnie mieszamy. Dodajemy skarmelizowaną
cykorię. Posypujemy
startym serem.Smacznego!Link do strony książki