Wykonanie
Pyszny sernik w wersji wielkanocnej. Taka alternatywa słodkiego mazurka - dla miłośników serników ;) .Na spód:· 200 g miękkiego
masła· 15 kromek
maślanego chleba tostowego· 1 szklanka
cukru· kilka łyżek
kremu czekoladowo-
orzechowegoChleb blendujemy z
masłem i
cukrem na masę przypominającą konsystencją mokry piasek.
Ciastem wylepiamy tortownicę (średnica 28 cm, wysmarowana
masłem i wysypana
mąką). Spód smarujemy
czekoladowym kremem.Masa serowa:· 800 g
sera trzykrotnie mielonego· 1,5 szklanki
cukru· 2 łyżki
cukru waniliowego· 1
budyń śmietankowy· 1 łyżka
mąki pszennej· 1 łyżka
mąki ziemniaczanej· 2
jajka· 3
żółtka· 200 g miękkiego
masła· 500 g masy krówkowej
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy masę
krówkową,
ser,
budyń w proszku,
mąki,
jajka i
żółtka. Wylewamy na
chlebowy spód. Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni., następnie zmniejszamy temp. do 160 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Masa pomarańczowa:· sok z 1 dużej
pomarańczy· sok z połowy
cytryny· 2
żółtka· 1
jajko,· ½ szklanki
cukru· 2 łyżki domowego
cukru waniliowego· 2 łyżki zimnego
masła,· duża szczypta
soli,Sok z
pomarańczy i
cytryny podgrzewamy.
Jajko i
żółtka miksujemy na puszystą masę z
cukrem i
cukrem waniliowym. Cały czas miksując powoli dolewamy do
jajek gorący sok. Masę przelewamy do garnka i na małym ogniu, cały czas ubijając ręczną trzepaczką, podgrzewamy aż masa zgęstnieje (ok. 20 minut). Dodajemy zimne
masło i
sól. Masę przekładamy na wystudzony sernik. Całość dobrze schładzamy i dekorujemy ozdobnymi czekoladowymi jajeczkami.