ßßß Cookit - przepis na Sernikowa tarta porzeczkowa

Sernikowa tarta porzeczkowa

nazwa

Wykonanie

Okres porzeczkowy w pełni, więc u mnie ponownie goszczą słodkości z wykorzystaniem tych smakowitych owoców. Zapraszam!
Na ciasto:
· 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
· 2 żółtka
· 1 jajko
· 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
· 200 g zimnego masła
· szczypta soli
· 3/4 szklanki cukru
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· skórka z połowy cytryny
· 2 łyżki ulubionego kremu czekoladowego
Ciasto- zagniatamy ciasto- mąkę łączymy z cukrem, solą, skórką cytrynową i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, jajko i śmietanę, dodajemy masło i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce ok. 2 godzin. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką dużej formy na tartę. (Jeśli nasza foremka na tartę jest nieco mniejsza- ma średnicę 26 cm, to z podanych proporcji oprócz tarty wyjdzie nam jeszcze 5-6 tartaletek. Tartaletek nie musimy uprzednio podpiekać- od razu wypełniamy ciasto kremem i pieczemy ok. 30 minut.) Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni. Spód ciasta smarujemy kremem czekoladowym.
Masa serowo-porzeczkowa:
· 300 g mieszanki porzeczek czerwonych i czarnych
· 300 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego - w temp. pokojowej
· 3 jajka
· 1 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego
· 100 g miękkiego masła
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
· łyżka mąki pszennej
· skórka z połowy cytryny
Porzeczki blendujemy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka oraz twaróg. Cały czas miksując dodajemy mąkę ziemniaczają i pszenną. Dodajemy zmiksowane porzeczki oraz skórkę cytrynową. Całość Przelewamy na podpieczony spód. Ciasto pieczemy ok. 30-35minut temp. 180 stopni, termoobieg. Zdobimy świeżymi porzeczkami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/06/sernikowa-tarta-porzeczkowa.html