Wykonanie
Okres
porzeczkowy w pełni, więc u mnie ponownie goszczą słodkości z wykorzystaniem tych smakowitych
owoców. Zapraszam!Na ciasto:· 3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej· 2
żółtka· 1
jajko· 1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany 18%· 200 g zimnego
masła· szczypta
soli· 3/4 szklanki
cukru· 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia· skórka z połowy
cytryny· 2 łyżki ulubionego
kremu czekoladowegoCiasto- zagniatamy ciasto-
mąkę łączymy z
cukrem,
solą,
skórką cytrynową i
proszkiem do pieczenia, dodajemy
żółtka,
jajko i
śmietanę, dodajemy
masło i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce ok. 2 godzin. Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką dużej formy na tartę. (Jeśli nasza foremka na tartę jest nieco mniejsza- ma średnicę 26 cm, to z podanych proporcji oprócz tarty wyjdzie nam jeszcze 5-6 tartaletek. Tartaletek nie musimy uprzednio podpiekać- od razu wypełniamy ciasto kremem i pieczemy ok. 30 minut.) Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni. Spód ciasta smarujemy
kremem czekoladowym.Masa
serowo-porzeczkowa:· 300 g mieszanki
porzeczek czerwonych i czarnych· 300 g
twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego - w temp. pokojowej· 3
jajka· 1 1/4 szklanki domowego
cukru waniliowego· 100 g miękkiego
masła· 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej· łyżka
mąki pszennej· skórka z połowy
cytrynyPorzeczki blendujemy.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy
jajka oraz
twaróg. Cały czas miksując dodajemy
mąkę ziemniaczają i pszenną. Dodajemy zmiksowane
porzeczki oraz
skórkę cytrynową. Całość Przelewamy na podpieczony spód. Ciasto pieczemy ok. 30-35minut temp. 180 stopni, termoobieg. Zdobimy świeżymi
porzeczkami. Smacznego!