Wykonanie
Składniki:CIASTO;2 szklanki
mąki pszennej200 g
masła2 łyżki
śmietany 18%1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia4
żółtka5 łyżek
cukru3
cytryny1 łyżka
oleju słonecznikowego1 łyżeczka
masła20 dag
cukru16 g
cukru waniliowego1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej2
jajka2
żółtkaMASA SEROWA:1 kg
twarogu półtłustego1 szklanka
cukru6
białek100 g
masła2
żółtka1
budyń śmietankowy1/2
cytryny1/2 szklanki
mlekaSposób przygotowania:Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z
proszkiem do pieczenia oraz
cukrem, dodać
żółtka,
śmietanę oraz posiekane
masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej o wym 25/37 cm.


Masa serowa:
Twaróg zmielić, zmiksować mikserem z
żółtkami,
masłem,
cukrem,
mlekiem i
budyniem do połączenia, wlać sok wyciśnięty z 1/2
cytryny,
białka ubić na sztywną pianę osobno, połączyć z masą
serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Lemon
curd:
Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą
wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać
cukry, dodać
jajka oraz
żółtka,wsypać
mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania , następnie dodać
olej oraz
masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut.Masę
cytrynową rozsmarować na zimnym serniku, schłodzić.Smacznego!

