ßßß Cookit - przepis na Sernik na chlebie z różową rosą

Sernik na chlebie z różową rosą

nazwa

Wykonanie

Na spód:
· 150 g miękkiego masła
· 10 kromek maślanego chleba tostowego
· 1/2 szklanki cukru
· kilka łyżek marmolady truskawkowej
Chleb blendujemy z masłem i cukrem na masę przypominającą konsystencją mokry piasek. Ciastem wylepiamy tortownicę (średnica 28 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką). Spód smarujemy marmoladą.
Masa serowa:
· 1 kg sera trzykrotnie mielonego
· 1,5 szklanki cukru
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 1 budyń śmietankowy
· 1 łyżka mąki pszennej
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 2 jajka
· 3 żółtka
· 100 g miękkiego masła
· szklanka zagęszczonego mleka niesłodzonego
· 300 g mrożonych borówek
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy ser,budyń w proszku, mąki, jajka, żółtka i mleko zagęszczone. Do masy dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Wylewamy na chlebowy spód. Pieczemy 70 minut w temp. 180 stopni.
Różowa pianka:
· 5 białek
· kisiel malinowy (58 g)
· 1/2 szklanki drobnego cukru
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając kisiel i cukier. Piankę wykładamy na ciasto (dekoracyjnie za pomocą rękawa cukierniczego). Całość wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem nagrzanego do 210 stopni i i pieczmy ok. 15 minut.Sernik podajemy dobrze schłodzony- najlepszy jest na drugi dzień, choć ja swój rozkroiłam 3 godziny po wyjęciu z piekarnika i również był pyszny. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/03/sernik-na-chlebie-z-rozowa-rosa.html