Wykonanie
Na spód:· 150 g miękkiego
masła· 10 kromek
maślanego chleba tostowego· 1/2 szklanki
cukru· kilka łyżek
marmolady truskawkowej
Chleb blendujemy z
masłem i
cukrem na masę przypominającą konsystencją mokry piasek.
Ciastem wylepiamy tortownicę (średnica 28 cm, wysmarowana
masłem i wysypana
mąką). Spód smarujemy
marmoladą.Masa serowa:· 1 kg
sera trzykrotnie mielonego· 1,5 szklanki
cukru· 2 łyżki
cukru waniliowego· 1
budyń śmietankowy· 1 łyżka
mąki pszennej· 1 łyżka
mąki ziemniaczanej· 2
jajka· 3
żółtka· 100 g miękkiego
masła· szklanka
zagęszczonego mleka niesłodzonego· 300 g mrożonych
borówekMasło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy
ser,
budyń w proszku,
mąki,
jajka,
żółtka i
mleko zagęszczone. Do masy dodajemy
owoce i delikatnie mieszamy. Wylewamy na
chlebowy spód. Pieczemy 70 minut w temp. 180 stopni.Różowa pianka:· 5
białek·
kisiel malinowy (58 g)· 1/2 szklanki drobnego
cukruszczypta
soliBiałka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno, pod koniec dodając
kisiel i
cukier. Piankę wykładamy na ciasto (dekoracyjnie za pomocą rękawa cukierniczego). Całość wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem nagrzanego do 210 stopni i i pieczmy ok. 15 minut.Sernik podajemy dobrze schłodzony- najlepszy jest na drugi dzień, choć ja swój rozkroiłam 3 godziny po wyjęciu z piekarnika i również był pyszny. Smacznego!