ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

nazwa

Wykonanie

Tak się złożyło, że w jednym tygodniu obchodzimy Tłusty Czwartek, Walentynki i ostatni weekend karnawału... a we wtorek ostatki. Pewnie wielu z Was już w czwartek objadło się słodkościami, dlatego na te ostatnie karnawałowe dni oraz dzisiejsze święto miłości proponuję coś lekkiego, puszystego i delikatnego... Sernik wiedeński na pysznym serze i ugotowanych ziemniakach, bez spodu za to z polewą czekoladowo-serkową wprost rozpływa się w ustach. Każdego zachwyci swoją delikatnością. Robi się go błyskawicznie, więc jeśli zaraz zabierzecie się za jego przygotowanie, spokojnie będziecie mogli zachwycić nim swoich bliskich podczas walentynkowej kolacji.
Składniki:
· 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
· 300 g ugotowanych ziemniaków
· 200 g miękkiego masła
· 2 szklanki drobnego cukru
· 6 jajek
· 2 łyżki ekstraktu waniliowego
· 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
· skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
· tabliczka mlecznej czekolady+ 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady + łyżka masła + 3 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego+ 270 g gęstego serka homogenizowanego- u mnie o smaku toffi
Ziemniaki trzykrotnie przepuszczamy przez praskę. Następnie łączymy je ze zmielonym serem- masa musi być jedwabiście gładka, bez żadnych grudek. Masło ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną i masę serową. Dodajemy skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie łączymy z masą sernikową. Całość przelewamy do tortownicy o średniczy ok. 28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni termoobieg. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Nad gorąca kąpielą wodną topimy czekoladę z łyżką masła i mlekiem. Masę czekoladową (lekko przestudzoną) dodajemy do serka. Dokładnie mieszamy. Polewą zdobimy wierzch ciasta. Sernik dokładnie schładzamy. Smacznego!
A tu sernik w wykonaniu mojej siostry :)
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/02/sernik-wiedenski.html