Wykonanie

Uwielbiam tak modne ostatnio serniki smakowe (kajmakowe,
kawowe,
kakaowe,
pomarańczowe - możliwości jest mnóstwo) ale czasem nachodzi mnie ochota na coś bardziej klasycznego. Na zachcianki nie ma rady. Zakasuję rękawy i przystępuję do dzieła. W efekcie powstaje przepyszny,
waniliowy sernik w polewie z
gorzkiej czekolady, z
chałwową posypką. W smaku rewelacja, w sposobie przygotowania i pieczenia - tradycja w czystej postaci. Polecam bardzo!

Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm:Sernik - wszystkie składniki masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!!!:1 kg
sera na serniki220g
cukru200g miękkiego
masła6 jaj100g
mleka skondensowanego2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii - jeśli korzystamy ze sztucznego aromatu, dajemy 1 tylko łyżeczkę2 pełne łyżki
mąki ziemniaczanejszczypta
soliPolewa:100g
czekolady gorzkiej lub deserowej3 łyżki
mlekaDodatkowo:50g
chałwy o smaku
waniliowymWykonanie:Sernik:Odzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli.
Żółtka ubijamy z
cukrem na biały puch, dodajemy ekstrakt z
wanilii oraz
mleko i dalej ubijamy. Następnie, małymi partiami dodajemy
masło, a później, w ten sam sposób, wrzucamy
ser. Na końcu wsypujemy
mąkę. Całość mieszamy na idealnie gładką masę. Tu praca z mikserem się kończy. Pianę z
białek dodajemy bowiem ręcznie i w dodatku baaardzo delikatnie. Gotową masę
serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170C. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie smarujemy
polewą czekoladową i posypujemy pokruszoną
chałwą o smaku
waniliowym.Polewa:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka i zalewamy
mlekiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia się
czekolady i połączenia składników.

Życzę Wam smacznego!