ßßß Cookit - przepis na Sernik Waniliowy z Czekoladą

Sernik Waniliowy z Czekoladą

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam tak modne ostatnio serniki smakowe (kajmakowe, kawowe, kakaowe, pomarańczowe - możliwości jest mnóstwo) ale czasem nachodzi mnie ochota na coś bardziej klasycznego. Na zachcianki nie ma rady. Zakasuję rękawy i przystępuję do dzieła. W efekcie powstaje przepyszny, waniliowy sernik w polewie z gorzkiej czekolady, z chałwową posypką. W smaku rewelacja, w sposobie przygotowania i pieczenia - tradycja w czystej postaci. Polecam bardzo!
Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm:
Sernik - wszystkie składniki masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!!!:
1 kg sera na serniki
220g cukru
200g miękkiego masła
6 jaj
100g mleka skondensowanego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - jeśli korzystamy ze sztucznego aromatu, dajemy 1 tylko łyżeczkę
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Polewa:
100g czekolady gorzkiej lub deserowej
3 łyżki mleka
Dodatkowo:
50g chałwy o smaku waniliowym
Wykonanie:
Sernik:
Odzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem na biały puch, dodajemy ekstrakt z wanilii oraz mleko i dalej ubijamy. Następnie, małymi partiami dodajemy masło, a później, w ten sam sposób, wrzucamy ser. Na końcu wsypujemy mąkę. Całość mieszamy na idealnie gładką masę. Tu praca z mikserem się kończy. Pianę z białek dodajemy bowiem ręcznie i w dodatku baaardzo delikatnie. Gotową masę serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170C. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie smarujemy polewą czekoladową i posypujemy pokruszoną chałwą o smaku waniliowym.
Polewa:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.
Życzę Wam smacznego!
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/01/sernik-waniliowy-z-chawa-i-czekolada.html