ßßß
Potrzebujemy (forma 30x45cm):- 1,2kg twarogu półtłustego (u mnie z Jasienicy),- 4 średnie ziemniaki,- 2szkl cukru,- 10 jaj,- 250g masła,- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,- 1 łyżka proszku do pieczenia,- skórka otarta z jednej cytryny,- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,- szczypta soli.Ziemniaki wcześniej obrać, ugotować i wystudzić. Ser i ziemniaki zemleć w robocie kuchennym (ale tak, by się nie zbiły). W misce utrzeć masło z 1szkl cukru na jasny, puszysty krem. Kiedy będzie utarte dodawać po 2 łyżki sera z ziemniakami, troszkę cukru (z pozostałej 1 szkl), 1 żółtko (białka przełożyć do osobnej miski) i ucierać. Dodawać tak dopóki nam się nie skończą składniki. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny - wymieszać. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli i powoli wmieszać ją do masy serowej. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150st ok 25min, po czym zwiększyć temperaturę do 160st. i piec 35min - piec min. godzinę - do tzw suchego patyczka. Sernik może być troszeczkę "luźny" po upieczeniu, należy go odstawić do wystygnięcia,