Wykonanie
Wilgotny, puszysty... genialny! :) Nie potrzebuje polewy, jest idealny sam w sobie... :) Sernik z przepisu mojej mamy :) Nazbierał wiele pochwał, a największą było to, że ze stołu zniknął jako pierwszy :) Polecam serdecznie ;)

Potrzebujemy (forma 30x45cm):- 1,2kg
twarogu półtłustego (u mnie z Jasienicy),- 4 średnie
ziemniaki,- 2szkl
cukru,- 10 jaj,- 250g
masła,- 2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej,- 1 łyżka
proszku do pieczenia,- skórka otarta z jednej
cytryny,- 1 łyżka ekstraktu z
wanilii,- szczypta
soli.
Ziemniaki wcześniej obrać, ugotować i wystudzić.
Ser i
ziemniaki zemleć w robocie kuchennym (ale tak, by się nie zbiły). W misce utrzeć
masło z 1szkl
cukru na jasny, puszysty krem. Kiedy będzie utarte dodawać po 2 łyżki
sera z
ziemniakami, troszkę
cukru (z pozostałej 1 szkl), 1
żółtko (
białka przełożyć do osobnej miski) i ucierać. Dodawać tak dopóki nam się nie skończą składniki. Pod koniec ubijania dodać
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia, ekstrakt z
wanilii i
skórkę z cytryny - wymieszać. Z
białek ubić pianę ze szczyptą
soli i powoli wmieszać ją do masy serowej. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150st ok 25min, po czym zwiększyć temperaturę do 160st. i piec 35min - piec min. godzinę - do tzw suchego patyczka. Sernik może być troszeczkę "luźny" po upieczeniu, należy go odstawić do wystygnięcia,