ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki szybko, smacznie i zdrowo

Polędwiczki szybko, smacznie i zdrowo

nazwa

Wykonanie

Parowane polędwiczki w marynacie rozmarynowo-cytrynowej w towarzystwie parowanej kalarepki i brokułów z pastą sezamowo- słonecznikową
Polędwiczki:
· 2 polędwiczki wieprzowe
· 1 pęczek świeżego rozmarynu
· 1 cytryna
· łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
· 2-3 łyżki oleju rydzowego
· sól
Do wody:
· 2 ziarna ziela angielskiego
· 2 liście lauroego
· 2 goździki
Oczyszczone polędwiczki kroimy na kawałki ok. 15 cm. Igiełki rozmarynu drobno siekamy i przekładamy do moździerza. Dodajemy skórkę otartą z jednej cytryny, mieloną trawę cytrynową, 1/2 łyżeczkę soli ora olej rydzowy i całość dokładnie ucieramy. Pastą nacieramy dokładnie polędwiczki. Tak zamarynowane polędwiczki układamy w naczyniu do parowania (do wody dodajemy wyżej wymienione przyprawy) i parujemy ok. 40 minut).
DODATKI:
· 2 kalarepki
· brokuł
· ok. pół szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
· 2 łyżki płatków migdałowych
· łyżeczka oleju sezamowego
· łyżeczka tahini
· 8-9 łyżek oleju rydzowego
· sól
· łyżka octu balsamicznego
· sok z cytryny
Obrane kalarepki kroimy na ćwiartki i parujemy razem z polędwiczkami.
Pasta: W blendrze miksujemy ze sobą ziarna słonecznika, migdały, pastę tahini, sok z cytryny i olej sezamowy. Gęstość sosu regulujemy olejem rydzowym. Doprawiamy solą i octem balsamicznym.
Na talerzy wykładamy poporcjowaną na mniejsze kawałki polędwiczke, 3-4 kawałki kalarepki oraz porcję sosu sezamowo-słonecznikowego. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/01/poledwiczki-szybko-smacznie-i-zdrowo.html