Wykonanie

Składniki:2
polędwiczki z dzika , u mnie około 1 kg2 łyżki
smalcu do smażenia
sól
Składniki marynaty:2 szklanki
wody2
liście laurowe3 ziarenka
ziela angielskiego2 ząbki
czosnku utarte2 łyżki
octu balsamicznego5 ziaren
pieprzu czarnego1 duża
cebula pokrojona w piórka2
goździki3 ziarna jałowca

Przygotowanie:Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia.Umyte
polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy gorącą marynatą,
mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodziePrzykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godzinyPo tym czasie wyciągamy
polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy, obsmażamy na rumianoMarynatę cedzimy przez sitko, wyciągamy liście,
pieprz i ziele,
goździki,
jałowiecDo garnka wlewamy przecedzoną marynatę, wkładamy obsmażone
polędwiczki i zmiksowaną wpierw w niewielkiej ilości marynaty
cebulęMięso gotujemy pod przykryciem do miękkości ( u mnie około 40 min) na małym ogniuZ pozostałej po gotowaniu marynaty można zrobić sos zagęszczając go odrobiną
mąki, doprawić do smaku
solą i
pieprzemWtedy pokrojone w plastry
mięso polewamy otrzymanym sosem.przepis stąd moimi modyfikacjami.