ßßß Cookit - przepis na Polędwica z dzika - gotowana

Polędwica z dzika - gotowana

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 polędwiczki z dzika , u mnie około 1 kg
2 łyżki smalcu do smażenia
sól
Składniki marynaty:
2 szklanki wody
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 ząbki czosnku utarte
2 łyżki octu balsamicznego
5 ziaren pieprzu czarnego
1 duża cebula pokrojona w piórka
2 goździki
3 ziarna jałowca
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Umyte polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy gorącą marynatą, mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodzie
Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny
Po tym czasie wyciągamy polędwice z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko solimy, obsmażamy na rumiano
Marynatę cedzimy przez sitko, wyciągamy liście, pieprz i ziele, goździki, jałowiec
Do garnka wlewamy przecedzoną marynatę, wkładamy obsmażone polędwiczki i zmiksowaną wpierw w niewielkiej ilości marynaty cebulę
Mięso gotujemy pod przykryciem do miękkości ( u mnie około 40 min) na małym ogniu
Z pozostałej po gotowaniu marynaty można zrobić sos zagęszczając go odrobiną mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem
Wtedy pokrojone w plastry mięso polewamy otrzymanym sosem.
przepis stąd moimi modyfikacjami.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/01/poledwica-z-dzika-gotowana.html