ßßß Cookit - przepis na 3# Dzieciństwo w soboty: domowa gotowana szynka

3# Dzieciństwo w soboty: domowa gotowana szynka

nazwa

Wykonanie

Teraz dzieciństwo w soboty, czyli seria, która w tym tym tygodniu pojawia się w sobotnią niedzielę. Zapraszam!
Jedna z moich babć miała obsesję na punkcie zdrowego jedzenia, druga — jadła „na ostro”, czyli na słono. Codziennie robiła różne wersje jedzenia. Dla siebie z większą ilością soli i dla reszty rodziny.
W kuchni babci Leokadii (bo to o niej będzie cały post). Południe zaczynało pytania "co zrobimy na obiad?", a przez następną godzinę wszyscy kłócili się o obiad dzisiejszy, jutrzejszy i ten, który będzie za tydzień.
Babcia bardzo dobrze gotowała (oczywiście, jeżeli nie zapominała o nieprzesalaniu) niestety, wyciągnięcie od niej przepisu graniczyło z cudem.
Z kuchni nas wywalała, bo denerwowało ją jak dzieci się kręciły, kiedy musiała być skupiona. a jeżeli ktokolwiek zapytał ją o przepis, odpowiedzi były dwie: na oko, albo normalnie (i tu zaczynał się prosty opis dania, w którym pomijała wszystkie najważniejsze szczegóły, bo uznawała je za oczywiste).
Kiedy miała niezwykle dobry humor robiła nam różne domowe rzeczy: majonez, masło, twaróg i... szynkę! Tak, właśnie szynkę :)
To jest właśnie sekret smaku z mojego dzieciństwa. Mnóstwo rzeczy, które nigdy nie były zapisane i trzeba je odtwarzać. Sporo czasu zajmuje taka rekonstrukcja.
Ale szynkę w końcu wykombinowałam. I jest genialna!
Przepis na niecały kilogram szynki:
1kg szynki (łopatka wieprzowa też się sprawdza)
20g soli peklującej*
1 litr wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 jagody jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
1 cebula
pieprz czarny grubo mielony
Szynkę natrzeć porządnie solą peklująca. Włożyć do szklanego naczynia, dokładnie przykryć i zostawić w lodówce na minimum 2 dni**. Co 12 godzin odsączyć mięso.
Po dwóch dniach wyjąć szynkę, odsączyć, dobrze natrzeć czosnkiem i mielonym pieprzem. Jeżeli zawiązujecie szynkę (ja robię to, bo ma ładniejszy wygląd) możecie włożyć pod nici plastry czosnku.
Szynkę włożyć do dużego garnka, wrzucić wszystkie przyprawy i zalać wodą. Gotować przez
1 godzinę pod przykryciem (czas liczymy od zagotowania).
Po godzinie dokładnie odsączyć i ostudzić do temperatury pokojowej.
* Przeczytajcie to, co jest napisane na opakowaniu i postępujcie zgodnie z instrukcją.
** Po dwóch dniach szynka może się nie zapeklować dokładnie i w środku może powstać "szare oczko". Babcia peklowała szynkę około tygodnia, ale ja robię to ekspresowo.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2013/02/3-dziecinstwo-w-soboty-domowa-gotowana.html