Wykonanie
Jak tam wasz długi weekend? Mój jakoś minął... ogólnie pozytywnie :-) Chociaż muszę Wam powiedzieć, że zapodałam sobie całkiem sporą dawkę autorefleksji i
doszłam do wniosku, że kilka rzeczy wymaga zmian... poważnych... ale o tym po weekendzie ;-) Dziś
pora na
łososia w mojej ulubionej wersji :-) spróbujcie...SKŁADNIKISurowy filet z
łososia (2 x po ok. 400 g)2 łyżki
trawy cytrynowejskórka otarta z jednej
cytryny1 łyżeczka
rozmarynu8 łyżek
olejusól,
pieprzRybę myjemy i osuszamy. Wszystkie
przyprawy łączymy z
olejem i nacieramy mieszanką
łososia, a następnie wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy na suchej, silnie rozgrzanej patelni przez 3 - 5 minut z każdej strony (w zależności od grubości filetów). Krótki czas smażenia spowoduje, że
łosoś nie będzie surowy, ani wysuszony, po prostu delikatny i soczysty :-)
P.S.Podczas smażenia ułóżcie na patelni kilka plasterków
cytryny,
potem stworzą idealną dekorację :-)