ßßß Cookit - przepis na Wytrawne ciasteczka - pieczarki o smaku rukoli i pesto z pieczarkową zupą

Wytrawne ciasteczka - pieczarki o smaku rukoli i pesto z pieczarkową zupą

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu zaprezentowałam na blogu przepis na słodkie ciasteczka- pieczarki , które do złudzenia przypominały te prawdziwe. Są takie przepisy, które stanowią inspirację i dają możliwości do ich udoskonalenia i przekształcenia w zupełnie inne danie. Tak też właśnie było z tymi słodkimi grzybkami. Pomyślałam, że idealnie będą smakowały w wersji wytrawnej- i tak też było. Ponieważ ciasteczka na bazie mąki ziemniaczanej bywają czasem "zapychające", postanowiłam pokombinować z proporcjami mąki i serka- na korzyść tego ostatniego. Tym razem wybrałam idealnie kremowy serek Arla Apetina o smaku pesto i rukoli- idealnie wzbogacił smak wytrawnych ciasteczek, nadał im delikatnej, puszystej konsystencji. Ciasteczka wyszły bardzo lekkie, w środku miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Stanowią idealną alternatywę dla chipsów, krakersów czy paluszków. Ale nie tylko... Proponuję zaserwować je jako dodatek do zupy. Wytrawne pieczarki z nutą gałki muszkatołowej, o mocno wyczuwalnym smaku pesto i rukoli idealnie skomponują się z pieczarkową, kremową zupą wzbogaconą serkiem o tym samym smaku, który użyliśmy do ciastek, oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Sukces gwarantowany :) .
Składniki (12 pieczarek)
- 1 jajko
- 1szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- Arla Apetina Serek kremowy pesto i rukola 125 g- opakowanie
- 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- mielona gałka + ciemne gorzkie kakao w proporcjach 1:1
- pusta butelka
Masło i serek kremowy Arla Apetina ucieramy na puszystą masę. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąki, sodę, sól, gałkę. Do masy serowej dodajemy jajko i składniki suche- dokładnie wyrabiamy dłonią dodając pod koniec cytrynową skórkę.
Z ciasta odrywamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gwint butelki maczamy w mielonej gałce muszkatołowej wymieszanej z kakao i natykamy go na każdą kulkę ciasta tak, by utworzył nam nóżkę grzybków. Gwint delikatnie wyciągamy z ciasteczek. Grzybki układamy do góry nogami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut, temp. 180 stopni.
Ciasteczka układamy w koszyku z pałąkiem wyłożonym papierem do pieczenia. Wytrawna przekąska niespodzianka gotowa.
Wytrawne pieczarki możemy zaserwować również jako nietypowy dodatek do pieczarkowej zupy- efekt gwarantowany!
Zupa pieczarkowa
· 500 g pieczarek
· 1 cebula
· 2 łyżki masła
· ½ kieliszka dwójniaku
· 3 szklanki wywaru jarzynowego
· gałka muszkatołowa
- Arla Apetina Serek kremowy pesto i rukola 125 g- 1 opakowanie
- Arla Apetina Serek kremowy naturalny 125g-1 opakowanie
· sól
· pieprz
Na patelni na maśle szklimy drobno posiekaną cebulkę. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, chwilę obsmażamy. Przekładamy do gotującego się wywaru warzywnego. Z patelni wymywamy smak odrobiną dwójniaku- przelewamy do zupy. Całość gotujemy ok.15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Serek Arla Apetina rozrabiamy w odrobinie gorącej zupy, przelewamy do garnka, całość mieszamy. Podajemy z wytrawnymi ciasteczkami pieczarkami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/10/wytrawne-ciasteczka-pieczarki-o-smaku.html