Wykonanie
Jakiś czas temu zaprezentowałam na blogu przepis na słodkie
ciasteczka-
pieczarki , które do złudzenia przypominały te prawdziwe. Są takie przepisy, które stanowią inspirację i dają możliwości do ich udoskonalenia i przekształcenia w zupełnie inne danie. Tak też właśnie było z tymi słodkimi
grzybkami. Pomyślałam, że idealnie będą smakowały w wersji wytrawnej- i tak też było. Ponieważ
ciasteczka na bazie
mąki ziemniaczanej bywają czasem "zapychające", postanowiłam pokombinować z proporcjami
mąki i
serka- na korzyść tego ostatniego. Tym razem wybrałam idealnie kremowy
serek Arla Apetina o smaku pesto i
rukoli- idealnie wzbogacił smak wytrawnych
ciasteczek, nadał im delikatnej, puszystej konsystencji.
Ciasteczka wyszły bardzo lekkie, w środku miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Stanowią idealną alternatywę dla
chipsów,
krakersów czy paluszków. Ale nie tylko... Proponuję zaserwować je jako dodatek do zupy. Wytrawne
pieczarki z nutą
gałki muszkatołowej, o mocno wyczuwalnym smaku pesto i
rukoli idealnie skomponują się z
pieczarkową, kremową zupą wzbogaconą
serkiem o tym samym smaku, który użyliśmy do
ciastek, oraz świeżo startą
gałką muszkatołową. Sukces gwarantowany :) .Składniki (12
pieczarek)- 1
jajko- 1szklanka
mąki ziemniaczanej- 2 kopiaste łyżki
mąki pszennej- 80 g miękkiego
masła- Arla Apetina
Serek kremowy pesto i
rukola 125 g- opakowanie- 1/2 łyżeczki
sody do pieczenia- skórka otarta z jednej
cytryny- 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej- 1/2 łyżeczki
soli- mielona gałka + ciemne gorzkie
kakao w proporcjach 1:1- pusta butelka
Masło i
serek kremowy Arla Apetina ucieramy na puszystą masę. W oddzielnej misce łączymy składniki suche-
mąki,
sodę,
sól, gałkę. Do masy serowej dodajemy
jajko i składniki suche- dokładnie wyrabiamy dłonią dodając pod koniec
cytrynową skórkę.Z ciasta odrywamy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Gwint butelki maczamy w mielonej
gałce muszkatołowej wymieszanej z
kakao i natykamy go na każdą kulkę ciasta tak, by utworzył nam nóżkę
grzybków. Gwint delikatnie wyciągamy z
ciasteczek.
Grzybki układamy do góry nogami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut, temp. 180 stopni.
Ciasteczka układamy w koszyku z pałąkiem wyłożonym papierem do pieczenia. Wytrawna przekąska niespodzianka gotowa.Wytrawne
pieczarki możemy zaserwować również jako nietypowy dodatek do pieczarkowej zupy- efekt gwarantowany!Zupa pieczarkowa· 500 g
pieczarek· 1
cebula· 2 łyżki
masła· ½ kieliszka dwójniaku· 3 szklanki
wywaru jarzynowego·
gałka muszkatołowa- Arla Apetina
Serek kremowy pesto i
rukola 125 g- 1 opakowanie- Arla Apetina
Serek kremowy naturalny 125g-1 opakowanie·
sól·
pieprzNa patelni na
maśle szklimy drobno posiekaną
cebulkę. Do
cebuli dodajemy pokrojone
pieczarki, chwilę obsmażamy. Przekładamy do gotującego się
wywaru warzywnego. Z patelni wymywamy smak odrobiną dwójniaku- przelewamy do zupy. Całość gotujemy ok.15 minut. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.
Serek Arla Apetina rozrabiamy w odrobinie gorącej zupy, przelewamy do garnka, całość mieszamy. Podajemy z wytrawnymi
ciasteczkami pieczarkami. Smacznego!