Wykonanie
Zapraszam na pyszne
drożdżowe ciasto pod
serową pierzynką ze słodkimi
śliwkami i słodko- słoną kruszonką przygotowaną na bazie
masła orzechowego. Idealne ciacho na każdą okazję. Sprawdzi się również jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły ;) . Polecam!
Drożdżowy placek pod
serową pierzynką ze
śliwkami i kruszonką na bazie
masła orzechowegoSkładniki na ciasto:· 2,5 szklanki
mąki pszennej + 2 łyżki na zaczyn· 1/2 szklanki
mleka· 8 łyżek
cukru waniliowego· 1/2 szklanki
oleju· 2
jajka· 30 g
drożdży· szczypta
solimasa serowa:· 600 g gładkiego
twarogowego serka jogurtowego/ ewentualnie
twarogu trzykrotnie zmielonego· 200 g miękkiego
masła· niepełna szklanka
cukru· 1
jajko· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· 1/2 łyżeczki mielonej
trawy cytrynowej· ok. 300 g wypestkowanych
śliwekKruszonka:· 1/2 szklanki
mąki pszennej· 200 g
masła orzechowego solonego· pół szklanki
cukruZaczyn -
drożdże ucieramy z łyżką
cukru, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy 2 łyżki
mąki. Gładką masę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Jajka ucieramy z pozostałym
cukrem, dodajemy zaczyn,
mąkę, szczyptę
soli,
olej i zagniatamy jednolite ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją obiętość.Masa serowa -
masło ucieramy z
cukrem, stopniowo dodajemy
serek,
jajko,
mąkę ziemniaczaną i
trawę cytrynową.Kruszonka -
mąkę z
masłem orzechowym i
cukrem rozcieramy do uzyskania grudek.Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (22 na 22 cm) wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Na ciasto wykładamy wypestkowane
śliwki skórką do dołu, następnie zalewamy je
serową masą. Na masę wykładamy przygotowaną kruszonkę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg 45 minut, następnie w temp. 180 stopni 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 120 stopni i trzymamy jeszcze 15 minut. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego!