Wykonanie
Żółciutkie, pachnące, zwijane bułeczki z powidłami i
serem. Nie za słodkie, o pięknym kolorze dyni, doskonałe o każdej
porze dnia. Farsz
bułek dodajemy według uznania, u mnie
powidła śliwkowe i
ser twarogowy. Obydwie wersje wyszły pyszne.

SKŁADNIKI :5 i 1/2 szklanek
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy1/2 szklanki musu z dyni1/2 kostki
drożdży 100 g1/4 szklanka
oleju1
jajko1 szklanka ciepłego
mlekaDODATKOWO :dowolne powidła, u mnie
śliwkowe200 g
twarogu3 łyżki
cukruPRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozpuszczamy w
mleku. Do dużej miski wlewamy rozczyn,
olej, mus z dyni, wbijamy
jajko i wsypujemy
cukry, mieszamy. Następnie dodajemy
mąkę i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto.
Ciasto drożdżowe nie może być lejące ani bardzo klejące, więc w razie konieczności dosypujemy
mąki. Nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany
mąką blat, zagniatamy i dzielimy na dwie równe porcje, każdą rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Jeden blat ciasta smarujemy powidłami, zwijamy jak roladę. Na drugi blat ciasta rozkładamy
twaróg i również zwijamy jak roladę, tniemy na 4 centymetrowe kawałki.Dwie tortownice smarujemy
olejem i układamy
bułki, zostawiając małe odstępy
między nimi. Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut, po czym smarujemy je
mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 180 - 190 * C, przez około 30 minut.Po wyjęciu z piekarnika
bułki studzimy i posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego.



