ßßß Cookit - przepis na ZWIJANE DROŻDŻOWE BUŁKI DYNIOWE Z SEREM I POWIDŁAMI

ZWIJANE DROŻDŻOWE BUŁKI DYNIOWE Z SEREM I POWIDŁAMI

nazwa

Wykonanie

Żółciutkie, pachnące, zwijane bułeczki z powidłami i serem. Nie za słodkie, o pięknym kolorze dyni, doskonałe o każdej porze dnia. Farsz bułek dodajemy według uznania, u mnie powidła śliwkowe i ser twarogowy. Obydwie wersje wyszły pyszne.
SKŁADNIKI :
5 i 1/2 szklanek mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki musu z dyni
1/2 kostki drożdży 100 g
1/4 szklanka oleju
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
DODATKOWO :
dowolne powidła, u mnie śliwkowe
200 g twarogu
3 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Do dużej miski wlewamy rozczyn, olej, mus z dyni, wbijamy jajko i wsypujemy cukry, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto drożdżowe nie może być lejące ani bardzo klejące, więc w razie konieczności dosypujemy mąki. Nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat, zagniatamy i dzielimy na dwie równe porcje, każdą rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Jeden blat ciasta smarujemy powidłami, zwijamy jak roladę. Na drugi blat ciasta rozkładamy twaróg i również zwijamy jak roladę, tniemy na 4 centymetrowe kawałki.
Dwie tortownice smarujemy olejem i układamy bułki, zostawiając małe odstępy między nimi. Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut, po czym smarujemy je mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzany do 180 - 190 * C, przez około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika bułki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/09/zwijane-drozdzowe-buki-dyniowe-z-serem.html