Wykonanie
Naszła mnie ogromna chęć na prawdziwy pachnący domowy
chleb...Wyszedł przepyszny, lekko słodki dzięki
śliwkom, doskonały zarówno z
wędliną jak i na słodko ale najlepszy z samym
masłem:)

składniki:200 g
mąki pszennej200g
mąki pszennej pełnoziarnistej100g
mąki żytniejok. 200-250ml ciepłego
mleka15 g świeżych
drożdży1
jajko20ml
oleju2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soligarść suszonych
śliwekZ
drożdży, pół szklanki
mleka, łyżeczki
mąki i łyżeczki
cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na ok. 15 min.
Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól,
cukier,
jajko i wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie powoli wlewając resztę
mleka mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego
mleka). Pod koniec dodajemy
olej i
śliwki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie z ciasta formujemy okrągły
chleb i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez pierwsze 25 minut przykryty folią aluminiową, kolejne 25 min. bez przykrycia.

Smacznego:)