ßßß Cookit - przepis na Prażone jabłka grójeckie z cykorią na miodzie pitnym:

Prażone jabłka grójeckie z cykorią na miodzie pitnym:

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na soczysty schab w rozmarynowo-cytrynowej skorupce serwowany w towarzystwie jabłek grójeckich i cykorii duszonej na miodzie pitnym. Prosty i smakowity obiad- idealny na rodzinne popołudnia.
Zapraszam!
Pieczony schab rozmarynowo-cytrynowy z kostką z prażonymi jabłkami grójeckimi i cykorią na miodzie pitnym
Składniki:
schab z kością QAFP ok. 2 kg
2 ząbki czosnku
dwie łyżki posiekanych świeżych igiełek rozmarynu
skórka z 1 cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
pół łyżeczki startego świeżego imbiru
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Łączymy ze sobą rozmaryn, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, olej, sól, trawę cytrynową, imbir i pieprz. Mieszanką nacieramy osuszony schab. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 90-95 minut. Podajemy z jabłkami i cykorią przygotowanymi na miodzie pitnym.
· 2 jabłka grójeckie
· 2 cykorie
· 100 ml trójniaku
· łyżeczka podkarpackiego miodu spadziowego
· sól
· pieprz
· rozmaryn - garść drobno posiekanych igiełek
· łyżka oleju rzepakowego
Na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy obrane i podzielone na ósemki jabłka i pokrojone w pióra cykorie (uprzednio pozbawione gorzkiego rdzenia). Chwilę podsmażamy na dużym ogniu. Następnie podlewamy miodem pitnym i jeszcze chwilę prażymy. Doprawiamy miodem, solą, pieprzem i rozmarynem. Podprażone jabłka z cykorią serwujemy razem ze schabem. Do tak przygotowanego schabu z jabłkami i cykorią idealnie pasują młode ziemniaki pieczone ze szczypiorkiem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/06/pieczony-schab-rozmarynowo-cytrynowy-z.html