Delikatna, puszysta babka na mące ziemniaczanej bez tłuszczu i proszku do pieczenia. W wersji na bogato stanowi idealną bazę do przełożenia konfiturą i polewą - chociażby chałwową z kokosem. Polecam!Składniki:30 dag mąki ziemniaczanej15 jajek30 dag cukru2 łyżki ekstraktu waniliowegoszczypta soliDodatkowo w wersji na bogato:100 g chałwy waniliowej2 łyżki jogurtu naturalnego2 garście wiórków kokosowychmarmolada lub ulubiona konfitura do przełożeniaOddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na puszysty krem. Do utartych żółtek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, porcjami dodajemy do żółtkowej masy delikatnie mieszając szpatułką. Całość przekładamy do dwóch dużych foremek na babki wysmarowanych masłem i wysypanych mąką lub do dwóch tortownic o średnicy 24-25 cm. Pieczemy ok. 45-50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wytrząsamy z foremek. Babki posypujemy cukrem pudrem. Jeśli wybieramy opcję z tortownicą to wystudzone placki przecinamy na pół. Przekładamy je ulubionym dżemem, składamy. Wierzch smarujemy polewą chałwową (chałwę ucieramy z jogurtem) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!