Wykonanie
Kokosanki to idealny sposób na wykorzystanie
białek, które zostają np. po pieczeniu ciast kruchych, lemon
curd czy innych pyszności. Nie lubię marnowania jedzenia, dlatego nadmiar
białek zamrażam, a kiedy najdzie mnie ochota wykorzystuje je np. do
tortu bezowego lub kokosanek. Te
ciasteczka pachną obłędnie, są chrupiące i delikatne. Idealne z
kubkiem ciepłego
mleka :)
Składniki:3
białka z dużych
jajekszczypta
soli220 g
wiórków kokosowych1/2 szklanki*
cukru1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej*szklanka 250 ml
Do
białek dodać szczyptę
soli. Ubijać mikserem na średnich obrotach. Kiedy
białka podwoją swoją objętość stopniowo dosypywać
cukier. Ubijać do czasu, aż piana będzie szklista i sztywna. Do piany dodać
wiórki kokosowe i
mąkę. Delikatnie wymieszać całość do połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać (najlepiej za pomocą łyżki do
lodów) porcje ciasta, zachowując większe odstępy. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia.Smacznego!