Wykonanie
Uwielbiam smak i zapach
kokosa, teraz zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu, takie jak babka piaskowa, czy babka twarogowa, która dla mnie jest ewidentnym
hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:)
Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak
kokosa. Uwielbiam ciasta ucierane, ale babki przygotowuję właściwie tylko i wyłączeni w okresie Wielkanocy, tak mam, nie wiem, czy kiedyś się to zmieniMoże z tego powodu, że tak rzadko je przyrządzam, tak bardzo mi smakują. Polecam do wypróbowania, bo jest pyszna.

Składniki:– 5
jajek;– 100 g
cukru;– szczypta
soli;– łyżka ekstraktu
waniliowego;– 150 ml
oleju;– 250 ml
mleka kokosowego;– 225 g
mąki pszennej;– 85 g
mąki ziemniaczanej;– 2 łyżeczki
sody oczyszczonej;– 100 g
wiórków kokosowychWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka wbić do wysokiej miski, dodać
cukier oraz szczyptę
soli. Ubijać do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać
olej i ekstrakt, krótko zmiksować.W drugiej misce przesiać
mąki z
sodą oczyszczoną, dodać wiórki, wszystko wymieszać.Do masy jajecznej dodawać mieszankę
mąki oraz
mleko kokosowe na zmianę stale miksując do uzyskania gładkiej konsystencji.Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Formę na babkę wysmarować olejem/masłem i wysypać
bułką tartą. Przelać masę. Piec w rozgrzanym piekarniku około 50 minut. Wystudzić.Ja polałam jeszcze gorącą babkę gorącą polewą i trochę moja polewa wsiąkła. Gdyby poczekać chwilę, to polewa by nie wsiąkła, ale mi to nie przeszkadza.Smacznego[cookd]



