Dziś sposób na brukselki. To jedno z moich ulubionych warzyw, jednak, aby były pyszne, trzeba umiejętnie z nimi postępować. Poniżej fajny przepis z ich wykorzystaniem- brukselki nie mają w sobie ani grama goryczki, harmonijnie łączą się ze słodkimi pomidorkami i nieco kwaskowatym sosem śmietanowo-cytrynowym. Polecam na szybki i smaczny obiad!Składniki:· 2 ząbki czosnku· olej· 2 szklanki śmietany 18%· 2 cytryny· sól· pieprz· szczypta cukru· 600 g brukselek· grana padano do smaku· 250 g pomidorków koktajlowych· makaronszpinakowy z pszenicy durum 400 gBrukselki myjemy, odcinamy część od strony głąbu, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru. Dzięki temu - oraz dzięki nacięciu- podczas gotowania wymyjemy przykrą gorycz brukselek.Makaron gotujemy ok. 8 min, musi być al dente.Przygotowujemy sos- drobno posiekany czosnek smażymy na odrobinie oleju. Zalewamy go śmietaną. Dodajemy skórkę oraz sok z 2 cytryn. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowanym makaron łączymy z brukselkami. Dodajemy pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy sosem, dodajemy starty ser i dobrze mieszamy. Danie podajemy udekorowane pomidorkami i posypane serem. Smacznego!