ßßß Cookit - przepis na Szpinakowy makaron z brukselkami w sosie cytrynowym

Szpinakowy makaron z brukselkami w sosie cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Dziś sposób na brukselki. To jedno z moich ulubionych warzyw, jednak, aby były pyszne, trzeba umiejętnie z nimi postępować. Poniżej fajny przepis z ich wykorzystaniem- brukselki nie mają w sobie ani grama goryczki, harmonijnie łączą się ze słodkimi pomidorkami i nieco kwaskowatym sosem śmietanowo-cytrynowym. Polecam na szybki i smaczny obiad!
Składniki:
· 2 ząbki czosnku
· olej
· 2 szklanki śmietany 18%
· 2 cytryny
· sól
· pieprz
· szczypta cukru
· 600 g brukselek
· grana padano do smaku
· 250 g pomidorków koktajlowych
· makaron szpinakowy z pszenicy durum 400 g
Brukselki myjemy, odcinamy część od strony głąbu, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru. Dzięki temu - oraz dzięki nacięciu- podczas gotowania wymyjemy przykrą gorycz brukselek.
Makaron gotujemy ok. 8 min, musi być al dente.
Przygotowujemy sos- drobno posiekany czosnek smażymy na odrobinie oleju. Zalewamy go śmietaną. Dodajemy skórkę oraz sok z 2 cytryn. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowanym makaron łączymy z brukselkami. Dodajemy pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy sosem, dodajemy starty ser i dobrze mieszamy. Danie podajemy udekorowane pomidorkami i posypane serem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/03/szpinakowy-makaron-z-brukselkami-w.html