ßßß Cookit - przepis na Zapiekany dorsz z bakłażanem, pomidorem i orzeszkami nerkowca

Zapiekany dorsz z bakłażanem, pomidorem i orzeszkami nerkowca

nazwa

Wykonanie

Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. Chuda, o delikatnym mięsie fajnie współgra z wyraziście doprawionym pomidorem i grillowanym bakłażanem. Lubię jak w potrawie coś chrupie, więc całość zwieńczyłam uprażonymi orzeszkami nerkowca. Niesamowicie wzbogacają smak całego dania.
Składniki (dla 1-2 osób):
· 2 zgrabne kawałki świeżego dorsza ze skórką
· odrobina mąki do panierowania
· olej
· sól
· pieprz
· suszone oregano
· 2 duże i dość grube plasterki pomidora
· 4 średniej wielkości plasterki bakłażana
· odrobina startego sera żółtego- idealny byłby parmezan
· spora garść podprażonych na suchej patelni orzeszków nerkowca
Dorsza panierujemy w mące, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Wykładamy na chwilę na papierowy ręcznik.
Bakłażana solimy i grillujemy z obu stron przecierając ruszt czy patelnię odrobiną oleju. Pomidora solimy i doprawiamy z obu stron oregano. Grillujemy na suchej patelni.
Na każdy kawałek dorsza kładziemy po 2 krążki bakłażana, na niego 1 plater pomidora. Posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 1 minuty w mikrofali. Przed podaniem posypujemy uprażonymi i nieco przesiekanymi orzeszkami nerkowca. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/01/zapiekany-dorsz-z-bakazanem-pomidorem-i.html