ßßß
Składniki (dla 1-2 osób):· 2 zgrabne kawałki świeżego dorsza ze skórką· odrobina mąki do panierowania· olej· sól· pieprz· suszone oregano· 2 duże i dość grube plasterki pomidora· 4 średniej wielkości plasterki bakłażana· odrobina startego sera żółtego- idealny byłby parmezan· spora garść podprażonych na suchej patelni orzeszków nerkowca
Dorsza panierujemy w mące, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Wykładamy na chwilę na papierowy ręcznik.Bakłażana solimy i grillujemy z obu stron przecierając ruszt czy patelnię odrobiną oleju. Pomidora solimy i doprawiamy z obu stron oregano. Grillujemy na suchej patelni.Na każdy kawałek dorsza kładziemy po 2 krążki bakłażana, na niego 1 plater pomidora. Posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 1 minuty w mikrofali. Przed podaniem posypujemy uprażonymi i nieco przesiekanymi orzeszkami nerkowca. Smacznego!