Wykonanie
Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. Chuda, o delikatnym
mięsie fajnie współgra z wyraziście doprawionym
pomidorem i grillowanym
bakłażanem. Lubię jak w potrawie coś chrupie, więc całość zwieńczyłam uprażonymi orzeszkami
nerkowca. Niesamowicie wzbogacają smak całego dania.

Składniki (dla 1-2 osób):· 2 zgrabne kawałki
świeżego dorsza ze skórką· odrobina
mąki do panierowania·
olej·
sól·
pieprz·
suszone oregano· 2 duże i dość grube plasterki
pomidora· 4 średniej wielkości plasterki
bakłażana· odrobina
startego sera żółtego- idealny byłby
parmezan· spora garść podprażonych na suchej patelni orzeszków
nerkowca
Dorsza panierujemy w
mące, doprawiamy
solą i
pieprzem. Smażymy na
oleju do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Wykładamy na chwilę na papierowy ręcznik.
Bakłażana solimy i grillujemy z obu stron przecierając ruszt czy patelnię odrobiną
oleju.
Pomidora solimy i doprawiamy z obu stron
oregano. Grillujemy na suchej patelni.Na każdy kawałek
dorsza kładziemy po 2 krążki
bakłażana, na niego 1 plater
pomidora. Posypujemy
żółtym serem i zapiekamy ok. 1 minuty w mikrofali. Przed podaniem posypujemy uprażonymi i nieco przesiekanymi orzeszkami
nerkowca. Smacznego!