Wykonanie
Kolejna propozycja potrawy, która należy do tych łatwych i szybkich w przygotowaniu. Do tego smaczna i ciesząca oczy swymi kolorami. Polecam!


SKŁADNIKI:- 25 dag
mięsa mielonego- 1
papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta)- 2 malutkie
cukinie- 2 średnie
pomidory- puszka całych
pomidorów (można użyć także świeżych - na sos)- 75 g
startego sera żółtego- 1 łyżka
mąki-
sól i
pieprz-
zioła prowansalskie-
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Warzywa umyj i pokrój w większą kostkę.
Mięso dopraw
solą i
pieprzem, podsmaż na
oleju, dodaj
paprykę z
cukinią i smaż jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy (sparzone i obrane z skórki) pokrojone w kostkę świeże
pomidory.W międzyczasie przygotowujemy sos.
Pomidory z puszki przelewamy do garnka i zagotowujemy. Lekko zagęszczamy je
mąką (w 1/4 szklanki zimnej
wody rozprowadź
mąkę), solimy,
pieprzymy i dodajemy
zioła. Sos wlewamy do
mięsa i dusimy 5 minut pod przykryciem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy
startym serem i zapiekamy 20 min. w 200*C bez termoobiegu. Smacznego!

