Wykonanie
Świątecznie nie zawsze znaczy kalorycznie i ciężko. Zapraszam na pyszną wegetariańską zapiekankę warzywną z
dynią, kolorową
papryką i
cukinią. :) Smacznego!

Składniki:· 1/2 dużej dyni· 1 duża
cebula biała· 2 małe
cebule czerwone· 1
papryka czerwona· 1
papryka zielona· 4 małe
ziemniaki· 1 średnia
cukinia· kilka łyżek
oleju rzepakowego·
sól·
pieprz· 300 g
sera feta·
pomidorki koktajlowe - 300 g
Dynię dzielimy na pól, wydrążamy środek, obieramy ze skórki i wykrawamy zgrabną, niezbyt małą kostkę.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę zbliżoną do kostki dyni.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Cukinię ze skórką kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, skrapiamy
olejem rzepakowym, solimy (niezbyt dużo, później dodamy słoną
fetę) i
pieprzymy. Przekładamy do dwóch dużych naczyń żaroodpornych. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Po tym czasie warzywa przekładamy do jednego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy
fetę pokrojoną w kostkę. Pomiędzy kostki
sera układamy
pomidorki koktajlowe. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut, aż
pomidorki zaczną pękać. Pyszna zapiekanka gotowa. Smacznego!