ßßß
· średniej wielkości marchewka· średniej wielkości pietruszka· 1/4 selera· por 3 szt.· mąka pszenna - 1 szklanka· łyżka bułki tartej· 1 jajko· sól· pieprz· ocet balsamiczny - 1 łyżka· masło -2 łyżki· odrobina wody do sosu· woda do gotowania pierożków· olej rzepakowy· sok z cytryny
Ciasto:· 1 szklanka mąki pszennej· ok. 0,5 szklanki bardzo gorącej wody· szczypta soliMąkę zaparzamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto na pierogi. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny.Farsz:Jedną marchewkę, pietruszkę i 1/4 selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1 pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar. Do ryby dodajemy przestudzone warzywa, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy dłonią.
Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej. Wykrawamy nieduże kółka- pomocna będzie nam do tego szklanka czy specjalna obręcz. Na każdy krążek wykładamy odrobinę rybnego farszu. Zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie- od momentu wypłynięcia pierożków ok. 3 minut. Pierożki przelewamy na sicie zimną wodą.Sos:W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekanego pora. Chwilę smażymy. Zalewamy niedużą ilością wody. Pora dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.Pierożki obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z jego nadmiaru na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem. Smacznego.