Wykonanie
Składniki:

·
sola - 1 duży lub 2 mniejsze filety· średniej wielkości
marchewka· średniej wielkości
pietruszka· 1/4
selera·
por 3 szt.·
papier ryżowy -ok. 10 płatów· łyżka
bułki tartej· 1
jajko·
sól·
pieprz·
ocet balsamiczny - 1 łyżka·
masło -2 łyżki ··
olej do smażenia·
sok z cytryny
Jedną
marchewkę,
pietruszkę i 1/4
selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1
pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar. Do
ryby dodajemy przestudzone warzywa, wbijamy
jajko, dodajemy
bułkę tartą. Doprawiamy
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.Dobrze wyrabiamy dłonią.
Papier ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu- każdy płat namaczamy na 2 sekundy w letniej wodzie, układamy na deseczce i czekamy chwilkę, aż nasiąknie. Na każdy krążek wykładamy
rybny farsz. Zawijamy sajgonki- podobnie jak krokiety. Kiedy przygotujemy wszystkie sajgonki, smażymy je na dobrze rozgrzanym
oleju - ok. 4- 5 minut. Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Sos:W garnku rozpuszczamy
masło (2 łyżki) , dodajemy drobno posiekanego
pora (2 szt.) . Chwilę smażymy. Zalewamy niedużą ilością
wody.
Pora dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając
wodę. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
octem balsamicznym.