ßßß
· sola - 1 duży lub 2 mniejsze filety· średniej wielkości marchewka· średniej wielkości pietruszka· 1/4 selera· por 3 szt.· papier ryżowy -ok. 10 płatów· łyżka bułki tartej· 1 jajko· sól· pieprz· ocet balsamiczny - 1 łyżka· masło -2 łyżki ·· olej do smażenia· sok z cytryny
Jedną marchewkę, pietruszkę i 1/4 selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1 pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar. Do ryby dodajemy przestudzone warzywa, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Dobrze wyrabiamy dłonią.
Papier ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu- każdy płat namaczamy na 2 sekundy w letniej wodzie, układamy na deseczce i czekamy chwilkę, aż nasiąknie. Na każdy krążek wykładamy rybny farsz. Zawijamy sajgonki- podobnie jak krokiety. Kiedy przygotujemy wszystkie sajgonki, smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju - ok. 4- 5 minut. Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Sos:W garnku rozpuszczamy masło (2 łyżki) , dodajemy drobno posiekanego pora (2 szt.) . Chwilę smażymy. Zalewamy niedużą ilością wody. Pora dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.